Știu că spun despre multe pâini că sunt preferatele mele, dar aceasta are argumentul suprem: e cea mai coaptă pâine de la noi din casă. E buuună, aduce cu pâinea țărănească coaptă pe vatră și e fără frământare. Ca să nu mai spun că folosește o cantitate infimă de drojdie și are un timp crescut de dospit, ceea ce o face foarte sănătoasă și ușor de digerat.
450 grame făină
1/4 linguriță drojdie uscată
1 1/2 linguriță sare
200 ml apă la temperatura camerei
80 ml bere neagră
o lingură de oțet
Făina, drojdia și sarea se amestecă într-un castron. Se adaugă apa, berea și oțetul și se amestecă cu o spatulă, până se omogenizează. Se curăță aluatul de pe pereți cu spatula, încercând să formăm un aluat compact. Se acoperă castronul cu o folie de plastic și se lasă la temperatura camerei 8-18 ore.
După acest timp, se scoate aluatul pe o suprafață ușor înfăinată și se frământă ușor, aducând marginile spre interior și modelându-l sub formă de bilă (din 10-15 mișcări ar trebui să fie modelat). Nu se frământă mai mult!
Într-un castron se așază o hârtie de copt mai mare, pe care o ungem cu ulei de măsline. Se pune bila de aluat în castron, cu lipitura în jos, se acoperă castronul cu folie de plastic și se lasă aluatul să dospească două ore.
Cu 30 de minute înainte de a coace pâinea, se preîncălzește cuptorul la 250°C, cu o oală de fontă (tip Dutch Oven) sau de ceramică rezistentă la temperaturi înalte (cum am eu), cu capacul pus. După 30 de minute se scoate oala cu grijă, se îndepărtează capacul și se transferă aluatul dospit, cu tot cu hârtie de copt, din castron în oală.
Se presară pâinea cu făină, se crestează cu o lamă sau un cuțit foarte ascuțit, se pune capacul și se introduce oala înapoi în cuptor. Se reduce imediat temperatura la 210°C și se coace 30 de minute.
După 30 de minute se scoate capacul și se mai coace pâinea încă 20-30 de minute, până e coaptă în interior și crusta e crocantă și rumenită.
Se scoate pâinea pe un grătar și se lasă să se răcească înainte de a o tăia.
Dacă veți încerca această pâine, cu siguranță nu va fi o singură dată. Deși explicațiile par stufoase, vă asigur că se face super ușor. Trebuie doar să vă găsiți ”timing-ul” potrivit. Eu amestec ingredientele de cu seară și, a doua zi, după micul dejun, o modelez și o pun la dospit. Astfel, până la masa de prânz e deja coaptă.