În mod normal, îmi plac pâinile sănătoase, care au coaja crocantă și miezul dens. Însă atât a circulat această pâine japoneză, Hokkaido, pe Pinterest, încât i-am dat o șansă. Și mă bucur că am făcut-o. Pe lângă faptul că arată drăgălaș, e și foarte gustoasă, ușoară și aerată, iar copiii au îndrăgit-o. E perfectă pentru sandvișuri sau toaster.
Ce o face specială? Metoda Tangzhong (vedeți mai jos) și modul de împăturire.
Pentru tangzhong
2 linguri făină
6 linguri apă
Pentru aluat
350 grame făină
2 lingurițe drojdie uscată
140 ml lapte
3 linguri unt moale
o linguriță sare
2 linguri zahăr
un ou
Pentru uns
un gălbenuș bătut cu puțin lapte
Pentru tangzhong (care este un fel de plămădeală sau aluat opărit ce ajută la textura aerată a pâinii, dar și la păstrarea ei), se amestecă cele două linguri de făină cu apa, foarte bine, până nu mai rămân cocoloașe. Se pune amestecul pe foc mic și se fierbe până începe să se îngroașe (amestecând constant). Se ia de pe foc și se lasă să ajungă ia temperatura camerei.
Pentru aluat, într-un bol se amestecă făina, drojdia uscată, sarea și zahărul.
În tangzhong-ul răcit se încorporează oul, apoi se adaugă peste făină. Se adaugă și laptele călduț și untul moale și se frământă.
Aluatul se frământă până când nu mai este lipicios și devine neted și elastic. Se pune într-un bol uns cu ulei și se acoperă. Se lasă la crescut până își dublează volumul, aproximativ o oră.
După ce a crescut, se scoate pe suprafața de lucru unsă cu puțin ulei și se împarte în trei.
Fiecare bucată se întinde sub forma unui oval cu dimensiunile de aproximativ 25 X 15 cm. Apoi, lateralele lungi ale dreptunghiului se pliază până la jumătate, spre interior (vedeți mai jos foto explicative). Apoi, dreptunghiul se rulează. Rulourile se așază cu lipitura în jos într-o tavă de cozonac tapetată cu hârtie de copt, la distanță egală între ele.
Se acoperă și se lasă iar să crească până își dublează volumul.
Cuptorul se preîncălzește la 175°C.
Pâinea se unge cu gălbenuș bătut cu puțin lapte și se coace aproximativ 30 de minute, până se rumenește la suprafață.
Se lasă să se răcească pe un grătar înainte de a o tăia.
Este de preferat să consumați această pâine în aceeași zi în care ați copt-o. Dacă v-a rămas, totuși, pentru a doua zi, este foarte bună prăjită în toaster.
O puteți modela și sub formă de chifle. În acest caz, tava în care o așezați trebuie să fie una rotundă.