Deşi poate părea o combinaţie inedită, vă asigur că mămăliga şi această "tocăniţă" de midii merg mână în mână. Am gustat diverse aperitive italiene pe bază de "polenta" care mi-au plăcut şi m-am gândit ce topping ar fi mai potrivit pentru bruschetele mele. Am ales midiile şi am obţinut o gustare delicioasă, numai bună de servit înainte de masă, cu un pahar de vin alb.
Pentru mămăligă
800 ml apă
200 grame mălai grișat
o legătură pătrunjel proaspăt tocat
50 grame parmezan ras
50 grame unt
2 linguri ulei de măsline
1/2 linguriță sare
Pentru midii
500 grame carne de midii
100 ml vin alb sec
2 linguri pastă de roșii
2 căței de usturoi
o legătură patrunjel proaspăt tocat
2 linguri ulei de măsline
1/4 linguriță sare
1/4 linguriță piper
Pentru mămăligă, se pune la fiert apa. Când clocoteşte se adaugă sarea şi mălaiul grişat în ploaie, amestecând cu un tel. Se fierbe mămăliga 20 minute (sau conform instrucţiunilor de pe pachetul de mălai, de regulă, la cel grişat 15-20 de minute fiind suficiente).
Când mămăliga e fiartă, se stinge focul şi se adaugă untul, parmezanul şi pătrunjelul tocat. Se toarnă într-o tavă dreptunghiulară, în strat uniform, şi se lasă să se răcească.
Pentru midii, se călesc căţeii de usturoi tocaţi în ulei de măsline. Se adaugă carnea de midii şi se toarnă vinul alb şi pasta de roşii. Se fierbe la foc mediu până se evaporă lichidul şi carnea e făcută (câteva minute sunt suficiente, nu gătiţi prea mult midiile).Se adaugă sarea şi piperul, se stinge focul şi se presară cu pătrunjel tocat. Mămăliga întărită în tavă se taie în pătrate.
Se încinge o tigaie grill şi se unge cu ulei de măsline. Se pun feliile de mămăligă pe grătar. După aproximativ 2-3 minute, când au căpătat dungi de la grătar şi s-au încălzit, se întorc pe partea cealaltă şi se mai lasă două minute.
Se aşază bucățile de mămăliga pe un platou şi se aranjează deasupra fiecărei felii carnea de midii.
Folosiți midii de o calitate bună, curățate bine înainte.
Midiile mele au fost chiliene (sau albastre), foarte mari și curate.