Acest preparat atât de îndrăgit în Orientul Mijlociu, este foarte sănătos şi gustos şi se prepară rapid. Vă recomand să îl serviţi cu lipii libaneze, salată tabouleh sau roşii proaspete, pentru un prânz la birou sau o cină în timpul săptămânii.
2 căni de năut uscat sau 2 conserve de 400 grame de năut fiert
4-5 linguri de tahini
1/2 lămâie
3 linguri ulei de măsline extravirgin
1 cățel de usturoi
1/4 linguriță sare
~50 ml apă plată
muguri de pin sau zaatar pentru decor
Năutul se pune la înmuiat peste noapte în apă multă. A doua zi se clăteşte bine în mai multe ape şi se mai lasă la umflat, în apă curată, aproximativ 2 ore. Se pune la fiert în apă cât să îl acopere 3-4 degete, FĂRĂ sare. Se fierbe până se înmoaie, aproximativ 45 de minute- 1 oră. În acest timp, se colectează cu o spumieră toate cojile desprinse de pe boabele de năut.
Dacă folosiţi năut în conservă (așa cum fac eu, de cele mai multe ori), îl clătiţi şi îl scurgeţi bine şi treceţi direct la pasul următor.
Într-un blender se mixează năutul cu restul de ingrediente (pasta de susan, usturoiul, zeama de lămâie, uleiul de măsline şi sarea), până la obţinerea unei texturi cât mai fine (textura diferă în funcție de gust, mie îmi place mai fin). Apa se adaugă, la fel, în funcţie de consistenţa dorită.
Se serveşte presărat cu un fir de ulei de măsline extravirgin şi puţin zataar sau cu muguri de pin rumeniţi puţin în tigaie.
Hummusul poate fi făcut atât cu năut uscat cât şi cu năut în conservă. Totul depinde de timpul pe care îl aveţi la dispoziţie. Dacă folosiţi năut uscat, nu e mare bătaie de cap, tot ce aveţi de făcut este să îl lăsaţi la înmuiat peste noapte si apoi sa îl fierbeţi maxim o oră. Cojile boabelor se desprind singure, aproape toate, la fiert şi le puteţi culege foarte uşor cu o spumieră. Alegeţi un năut cu boabe mai mici.
Eu folosesc conserve de la Darrine, năutul este parcă mai cremos decât altele încercate.
Esenţial pentru gustul final al hummusului este tahini-ul. Încercaţi să alegeţi o pastă de susan de cât mai bună calitate (cât mai deschisă la culoare şi mai puţin amară), deoarece ea va influenţa întregul gust al preparatului.