Melasa de rodii este un ingredient cunoscut şi folosit în Orientul mijlociu, în ţări precum Iran, Siria sau Liban. În mod tradiţional, melasa se obţine prin fierberea sucului natural de rodii, fără alt adaos, zaharurile din fruct ajutând siropul să se îngroaşe în timpul fierberii. Totuşi, pentru a se îngroşa mai repede şi a putea fi păstrată mai mult timp, se pot adăuga zahăr şi zeamă de lămâie.
1 litru suc natural de rodii (obţinut de la 8-10 rodii)
125 grame de zahăr
50 ml zeamă de lămâie
Rodiile se taie în două şi se scot seminţele, având grijă, pe cât posibil, să nu lăsăm bucăţi de pieliţă albă. După ce am obţinut seminţele, le zdrobim pentru câteva secunde în blender. Atenţie, vrem doar să obţinem sucul din pulpă, nu să sfărâmăm sâmburii. Puteţi obţine sucul şi cu o presă pentru piure. Sau tăiem rodiile în două şi folosim storcătorul de citrice. Pentru a obţine 1 litru de suc sunt necesare cam 8-10 rodii.
Se strecoară sucul obţinut şi se pune într-o cratiţă cu pereţii groşi. Se pune cratiţa pe foc mic şi se adaugă zeama de lămâie şi zahărul. Se lasă să fiarbă, amestecând din 10 în 10 minute.
Procesul de îngroşare durează cam o oră. Melasa trebuie să aibă o consistenţă destul de groasă, să rămână pe spatele lingurii, însă aveţi grijă să nu o caramelizaţi (e o limită destul de fină între un sirop bine făcut şi unul ars). Se va mai îngroşa şi după răcire.
Cantitatea obţinută trebuie să fie cam 1/4 din cantitatea iniţială de lichid.
Se toarnă într-un borcan închis ermetic şi se pastrează la frigider 3 luni.
Să scoateţi seminţele de rodii se va dovedi un procedeu mai migălos şi destul de "murdar" (eu la final a trebuit să şterg inclusiv geamul de la bucătărie, sucul de rodii sărise până acolo). Există mai multe metode de a curăţa rodia, scufundată în castron cu apă, puteţi găsi pe Youtube mai multe filmuleţe.
Melasa de rodii obţinută poate fi păstrată într-un borcan închis ermetic, la frigider, până la 3 luni.
Pentru că are o aromă unică şi bogată, o puteţi folosi ca topping la diverse deserturi (peste îngheţată), în marinadă pentru diverse cărnuri, în sosuri sau ca dressing pentru salată.