Pepenele murat se numără printre murăturile mele preferate datorită gustului unic, uşor dulce, uşor acrişor. Textura delicată pe care o are în momentul în care se murează, miezul moale şi fin, şi coaja crocantă, nu se regăsesc la nicio altă murătură. Puse astfel, feliile de pepene copt au o savoare aparte (spre deosebire de pepenii mici, rotunzi, care se pun întregi). Nu necesită vânturare, ceea ce nu mă poate face decât să îndrăgesc şi mai mult această reţetă.
1 pepene verde bine copt
4 rădăcini de hrean
o căpăţână de usturoi
3 crenguţe de mărar uscat
3 crenguţe de cimbru uscat
3 linguri de sare grunjoasă
3 litri de apă
Pepenele se spală bine, coaja se curăţă de orice urmă de pământ. Se taie în felii groase de aproximativ 2 cm şi apoi în bucăţi, în funcţie de borcanul pe care îl aveţi. Dacă aveţi un borcan cu gura mai largă, care vă permite, puteţi lăsa feliile întregi.
Se aranjează feliile în borcan, având grijă să nu zdrobim miezul.
Printre bucăţile de pepene aranjăm crenguţele de cimbru şi mărar, căţeii de usturoi decojiţi şi rădăcinile de hrean tăiate în două sau patru pe lungime.
Într-un lighean amestecăm apa şi sarea, până aceasta se topeşte. Se toarnă saramura obţinută peste pepene.
Borcanul se închide ermetic cu un capac bine strâns. Se ţine borcanul într-un loc răcoros şi întunecat.
În primele zile va începe să fermenteze, de aceea trebuie să puneţi un recipient sub el. Nu deschideţi capacul sub nicio formă!
Pepenele se murează în aproximativ 2 luni, însă noi îl deschidem abia în preajma sărbătorilor de iarnă.