Am început seria murăturilor din acest an cu ardei iuţi în oţet, după vechea reţetă a mamei. Ardeii iuţi muraţi sunt grozavi iarna, la o ciorbă fierbinte, varză călită sau sarmale, dar şi ca un bun remediu pentru răceli.
500 grame ardei iuţi
~120 ml oţet de 9º
8 linguriţe de zahăr
4 linguriţe de miere
4 linguriţe sare grunjoasă
Ardeii iuţi se spală şi se curăţă de frunze. Dacă e cazul, se ajustează din codiţe (astfel încât să nu fie prea lungi şi să ocupe spaţiu inutil în borcan).
Se aranjează în borcane, cât mai drepţi şi mai strâns (să nu fie, totuşi, nici foarte înghesuiţi). Fiind mici, eu i-am aranjat pe 2 rânduri verticale şi au încăput la fix.
După ce am umplut borcanele turnăm oţetul în fiecare borcan (aproximativ 2 degete de oţet sau, în cazul borcanelor clasice de 400 de ml, până la linia superioară de întăritură a fundului). Restul spațiului din borcane îl completăm cu apă, până sus.
Într-o oală turnăm apa cu oţetul din borcane şi mai adăugăm aproximativ 100 ml apă, care se va evapora la fiert. Punem amestecul pe foc, împreună cu restul ingredientelor: sarea, zahărul şi mierea. După ce dă în clocot oprim şi lăsăm să se răcească.
Când amestecul lichid s-a răcit îl turnăm în borcane, peste ardei, până sus. Lăsăm borcanele desfăcute, fără capac, încă aproximativ o oră şi mai completăm cu lichid, dacă e cazul (uneori ardeii îşi mai trag lichid, iar nivelul scade în borcan).
Punem capacele borcanelor şi le dăm la loc răcoros şi întunecat. Se murează în aproximativ 2 luni.
Noi folosim ardei foarte iuţi şi foarte, foarte mici, atât verzi, cât şi roşii.
Ardeii puşi astfel la murat se pot păstra 2 ani (probabil şi mai mult, dar doar atât ne-au ajuns nouă cel mai mult), fără să se înmoaie.