Această metodă de a mura castraveţi, prin opărire cu saramură de 3 ori, îi păstrează tari până în primăvară, deoarece procesul de fermentare se desfăşoară mai lent. Dacă doriţi să fie gata mai repede, îi puteţi opări numai o dată sau de două ori.
2,5 kg de castraveţi cornichon
1 morcov
o rădăcină mică de ţelină
3 tulpini cu frunze de ţelină
2 cepe
o căpăţână de usturoi
4 rădăcini de hrean
4 crenguţe de mărar uscat
2 linguri boabe de piper
2 linguri boabe de muştar
2 linguri de sare grunjoasă
2 litri de apă
Castraveţii se spală foarte bine în mai multe ape, astfel încât să nu rămână nicio urmă de pământ sau nisip. Dacă doriţi, le puteţi tăia un pic din capete, mie îmi plac întregi.
Se aranjează într-un borcan, cât mai drept posibil, fără a lăsa spaţii între ei. Printre castraveţi se strecoară morcovii, ţelina, ceapa şi hreanul tăiate grosier, după bunul plac, usturoiul curăţat, crenguţele de mărar, tulpinile cu frunze de ţelină, boabele de muştar şi cele de piper.
Se prepară saramura din apă clocotită şi sare şi se toarnă fierbinte peste castraveţi. Se lasă borcanul descoperit până se răceşte.
După ce s-a răcit, se răstoarnă lichidul într-o cratiţă şi se dă iar în clocot (mai completăm cu puţină saramură, dacă e nevoie, deoarece mai scade la fiert).
Procedeul de opărire se repetă 3 ori, dacă punem castraveţii pentru iarnă, o dată dacă sunt pentru consum imediat (într-o săptămână, la căldură, se murează).
Se închide borcanul cu un capac şi se dă la rece. De preferat este să nu mişcaţi borcanul în prima lună.
Prefer să aleg din piaţă castraveţii cei mai mici (deşi anul acesta nu am găsit cornichon) care, pe lângă textura mai crocantă şi aspectul mai plăcut, se şi aranjează în borcane mult mai bine.
Proporţia pentru saramură (dacă mai e nevoie să completaţi) este de o lingură de sare grunjoasă la un litru de apă.