Turta dulce este nelipsită din amintirile mele de Crăciun din copilărie. Reţeta de mai jos are ingrediente simple, pe care le aveţi oricând la îndemână şi vă ajută să obţineţi nişte turte moi şi un pic pufoase, care se păstrează foarte bine (2-3 săptămâni) în cutii metalice.
500 grame făină
100 grame zahăr
2 ouă întregi
2 gălbenuşuri
2 linguriţe bicarbonat de sodiu
8 linguri miere
o linguriţă scorţişoară
o linguriţă cuişoare măcinate
o linguriţă pudră de ghimbir măcinat
1/2 linguriţă nucşoară măcinată
Pentru glazură
2 albuşuri
6 linguri zahăr pudră
o lingură zeamă de lămâie/portocală
Ouăle şi gălbenuşurile se freacă spumă cu zahărul.
Se adaugă mierea şi se mixează până e bine încorporată. În cazul în care mierea este solidă/zaharisită se dă un minut la cuptorul cu microunde.
Se adaugă făina amestecată cu bicarbonatul, scorţişoara, cuişoarele, ghimbirul şi nucşoara şi se amestecă bine. Dacă aluatul este prea lipicios se mai poate adăuga puţină făină (totuşi, nu mai mult de 50 de grame).
Se înveleşte aluatul în folie de plastic şi se dă la frigider minim 2 ore (preferabil peste noapte).
Se întinde aluatul între două folii de plastic într-o foaie cu grosimea de 1 cm.
Se taie turta dulce în formele dorite şi se aşază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, lăsând spaţiu între ele deoarece vor creşte la copt.
Se dă tava la cuptorul preîncălzit la 180º C timp de 10-15 minute. Atenţie: nu le lăsaţi mai mult de 15 minute pentru că mirodeniile au tendinţa de a deveni amărui.
Se lasă să se răcească puţin în tavă înainte de a o manevra.
Pentru glazură se bat albuşurile rămase cu zeama de lămâie sau portocală şi zahărul pudră până la obţinerea unei bezele tari. Turta dulce răcită se unge cu această glazură şi se lasă să se întărească peste noapte.
Ţin să vă menţionez că acest aluat este unul destul de greu de lucrat, destul de lipicios şi sfărâmicios, care nu se pretează la a fi tăiat în forme cu multe detalii. Eu m-am chinuit un pic cu brăduţii, dar cu puţină grijă şi răbdare am scos-o la capăt. Dacă simţiţi că aluatul nu vă mai ascultă, înveliţi-l în folie de plastic şi daţi-l puţin la cogelator. Va fi mai uşor de întins şi de decupat.