Din categoria dulciurilor de Crăciun, vă prezint cele mai adorabile fursecuri posibile. Le puteţi face cu orice altă ocazie, vor fi întotdeauna o încântare pentru copii (nepoţelele mele au fost înnebunite după ele), dar şi pentru adulţi. Sunt ca nişte biscuiţi foarte crocanţi, dar fragezi, datorită untului din compoziţie.
280 grame făină
1/2 linguriţă praf de copt
1/4 linguriţă sare
100 grame zahăr pudră
60 grame zahăr tos cu granulaţie fină
180 grame unt rece
o linguriţă esenţă de vanilie
1/4 linguriță colorant alimentar gel roz
150 grame bombonele colorate de decor
Făina, praful de copt, sarea, zahărul pudră, zahărul tos şi untul se pun într-un robot de bucătărie, cu lama în formă de ”S”. Se mixează de câteva ori, până untul se sfărâmă (nu supra-mixați). Trebuie să obţineţi o compoziţie sfărâmicioasă, ca un pesmet, cu bucăţele de unt rece. Se adaugă esenţa de vanilie şi se mai amestecă de câteva ori.
Dacă nu aveţi un robot de bucătărie şi preparaţi alutatul manual, zdrobiţi untul cu furculiţa şi mai apoi sfărâmaţi-l cu mâna. E important să aveţi mâinile reci când faceţi această operaţiune pentru ca untul să nu se topească (dacă e nevoie ţineţi puţină gheaţă în palme înainte de a băga mâinile în castron). Se adună fărâmiturile şi se presează astfel încât să rezulte un aluat întreg. Nu frământaţi aluatul prea mult, vrem ca bucăţile de unt să rămână întregi, e important pentru frăgezimea fursecurilor!
Se împarte aluatul în două bucăţi. Într-una dintre ele adăugăm colorantul şi frământăm puţin până la omogenizare.
Se întinde fiecare bucată de aluat între două foi de copt sub formă de dreptunghi cu dimensiunile de 28X22 cm. Tăiaţi marginile drepte şi încercaţi să faceţi ambele foi la fel.
Foile întinse se dau la frigider minim 2 ore. După ce s-au răcit foile, cea albă se pensulează cu puţină apă. Se adaugă foaia roz deasupra, presând bine ca să se lipească şi să nu existe goluri de aer. C
ând aluatul devine maleabil dar încă este rece, se rulează foile (pe latura mai lungă). Presaţi bine la fiecare răsucire pe toată suprafaţa ruloului ca să nu existe aer în interior. Încercaţi să păstraţi o formă cât mai circulară.
Ruloul obţinut se tăvăleşte în bombonele colorate. Se înfăşoară în folie de plastic cât mai strâns cu putinţă, astfel încât bombonelele să adere bine. Se dă la frigider 4 ore.
Se taie ruloul felii cu grosimea de 5 mm care se aşază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se coc fursecurile în cuptorul preîncălzit la 160ºC timp de 15-17 minute. Se lasă să se răcească în tavă înainte de manevrare.
Se păstrează până la o săptămână în cutii de metal închise ermetic.
Am folosit colorant alimentar gel de la Wilton, pentru a nu schimba textura aluatului (e foarte concentrat, nu e nevoie decât de o cantitate mică, spre deosebire de cel lichid) aşa că, dacă aveţi posibilitatea, încercaţi să folosiţi colorant gel.
Bombonelele sunt ornamente decorative şi nu bomboane Cip (cele care se găseau în copilăria noastră). Cele din urmă se topesc în cuptor, pe când ornamentele rămân intacte şi crocante.
Partea bună a preparării acestor fursecuri, mai ales de sărbători, când sunteţi aglomeraţi, este că se pot face dinainte. Ruloul tăvălit în bombonele şi împachetat în folie de plastic se poate păstra în frigider o săptămână sau în congelator 2 luni (decongelaţi peste noapte în frigider când aveţi nevoie să îl folosiţi). Aşa că tot ce vă rămâne de făcut este să îl tăiaţi felii şi să îl coaceţi.