Iubesc tartele, dar mai ales mini tartele. Este că sunt drăgălaşe? Şi numai bune de impresionat musafirii. Dacă nu aveţi timp sau chef să migăliţi la 6 mini tarte (deşi sunt sigură că v-ar face plăcere şi, dacă aveţi invitaţi la masă, ar fi frumos să le serviţi porţii individuale), puteţi să faceţi o tartă mare şi aţi scăpat foarte repede.
Pentru aluatul de crustă
200 grame făină 000
40 grame cacao
60 grame zahăr
150 grame unt
un vârf de cuţit de piper cayenne
un vârf de cuţit de sare
2 linguri vodcă (opţional)
Pentru cremă 400 grame ciocolată albă
200 ml smântână de frişcă
100 grame unt
200 grame mascarpone
Pentru ornat
500 grame zmeură proaspătă
Pentru început, ne ocupăm de crusta pentru tarte. Făina, cacaua, zahărul, piperul cayenne şi sarea se amestecă în bolul robotului de bucătărie. Se adaugă untul tăiat cuburi şi se pulsează de câteva ori (folosind lama în formă de S), până când untul se fărămiţează. Nu mixaţi prea mult, vrem o textură grunjoasă a compoziţiei şi evităm să topim untul, pentru a avea parte de o crustă crocantă, dar fragedă. Se adaugă şi cele două linguri de vodcă, se pulsează încă o dată, până se leagă uşor şi se răstoarnă pe o folie de plastic. Se adună aluatul cu mâinile într-o grămăjoară (aveţi iar grijă la mâinile calde şi la topirea untului!), se sigilează în folia de plastic şi se dă la frigider minim două ore.
Dacă nu folosiţi un robot de bucătărie, urmaţi aceiaşi paşi, dar întrebuinţaţi o furculiţă, un cuţit de patiserie sau chiar vârfurile degetelor pentru a fărâmiţa untul în făină.
După ce a stat în frigider, aluatul se scoate şi se împarte în 6 bucăţi. Fiecare bucată se întinde, cu un făcăleţ înfăinat, sub formă de cerc, cu o grosime de aproximativ 0,5 cm.
Se pun cercurile de aluat în tăvile pentru minitarte şi se apasă bine pe fund şi pe margini, ca să adere cât mai bine şi să fie întinse uniform. Se taie excesul de aluat de pe margini. Se înţeapă pe alocuri cu furculiţa aluatul şi se dau tăvile la congelator 15 minute.
În acest timp, cuptorul se preîncălzeşte la 180°C.
În tăvile scoase din congelator punem, peste aluat, câte o bucată de hârtie de copt şi boabe de fasole (sau năut, orez, greutăţi pentru tartă etc, pentru că ne dorim să avem cruste care îşi păstrează forma şi nu se umflă).
Se coc crustele aproximativ 25 de minute. Se lasă să se răcească complet înainte de a le scoate din forme.
Pentru cremă, punem într-o crăticioară smântâna de frişcă şi o aducem aproape de punctul de fierbere. Se stinge focul şi se adaugă ciocolata şi untul tăiate bucăţi. Se lasă 5 minute. Se amestecă apoi cu un tel până se omogenizează. Când amestecul se răceşte, se încorporează şi brânza mascarpone.
Compoziţia se toarnă în crustele răcite şi se lasă să se întărească la frigider, de preferat, peste noapte.
Înainte de servire se decorează cu zmeură.
E recomandat să le lăsaţi 5-10 minute la temperatura camerei înainte de consum.
Eu am folosit 6 forme de mini tarte cu diametrul de 10 cm. Se poate folosi şi o singură formă mare, cu diametrul de 22 cm.