Île flottante, oeuf à la neige sau mai neaoșul lapte de pasăre, un preparat clasic, care necesită ingrediente puține și timp redus de pregătire. Doar un pic de atenție la prepararea cremei și veți avea cel mai fin și delicios desert.
Pentru cremă
1 litru de lapte
6 gălbenușuri
100 grame zahăr
1 baton de vanilie
Pentru găluște
6 albușuri
6 linguri de zahăr
un praf de sare
Albușurile se bat spumă cu un praf de sare și zahărul, până obținem o bezea tare.
Se pune laptele pe foc mic, într-o oală cu fundul gros, care să nu afume. Se despică păstaia de vanilie, semințele se răzuie și se adaugă împreună cu păstaia în lapte.
Când laptele atinge punctul de fierbere, se ia cu lingura câte o cantitate de albuș și se pune în oală. Găluștele de bezea se fierb aproximativ 2 minute, întorcându-le ușor pe toate părțile. Se scot cu o spumieră și se pun deoparte.
Laptele se strecoară pentru a scăpa de resturile de albuș și de păstaia de vanilie.
Gălbenușurile se freacă cu zahărul până se albesc. Se toarnă peste ele laptele fierbinte în fir subțire, amestecând continuu, până îl încorporăm pe tot.
Compoziția se pune la fiert pe bain marie (deasupra unei oale cu apă care fierbe, fără ca fundul recipientului cu crema să atingă apa care clocotește). Se fierbe crema la baie de aburi, amestecând permanent, până se îngroașă puțin și rămâne pe spatele unei linguri de lemn. Nu o fierbeți prea mult, pentru că se va tăia!
Crema caldă se pune în boluri, iar deasupra se așază găluștele de bezea.
Se lasă să ajungă la temperatura camerei, apoi se dă la frigider câteva ore, înainte de servire.
Știu că există multe variante de creme foolproof, care promit rezultat garantat și folosesc amidon sau făină. Vă rog să nu le folosiți pentru această rețetă, deoarece crema pentru lapte de pasăre trebuie să aibă consistența unui sos fin, nu a unei umpluturi de eclere.