Nu știu dacă are neapărat vreo legătură cu tiramisu dar, pentru că are cacao, mascarpone și cafea și pentru că nu i-am găsit alt nume mai bun, așa o să se numească.
Un desert cremos și bogat care se prepară foarte ușor pentru o masă în familie, dar care arată suficient de pretențios pentru a servi și ceva musafiri.
1 litru de lapte
2 linguri cafea instant
4 gălbenușuri mari
4 linguri amidon
100 grame zahăr
o lingură esență de vanilie
60 grame ciocolată neagră
250 grame mascarpone la temperatura camerei
cacao și rulouri de napolitane pentru ornat
750 ml de lapte se pun la încălzit împreună cu cafeaua instant, până aproape de punctul de fierbere.
Restul de lapte, gălbenușurile, zahărul și amidonul se amestecă bine. Se toarnă peste ele laptele încălzit cu cafeaua, în fir subțire, amestecând permanent.
Compoziția se pune la fiert la foc mic, până se îngroașă, aproximativ 4-5 minute (amestecând, la fel, în permanență).
Se ia de pe foc, se adaugă esența de vanilie și se strecoară crema.
Jumătate din ea se pune într-un bol în care am rupt ciocolata neagră bucăți. Se amestecă bine până ciocolata e topită și crema e omogenă.
Se lasă să se răcească ambele creme, cu folie de plastic pusă direct pe suprafața lor (pentru a nu face pojghiță).
Când s-au răcit, cealaltă jumătate de cremă rămasă se mixează cu mascarpone la temperatura camerei.
Pe fundul a șase pahare se așază un strat de cremă de ciocolată iar deasupra, un strat de cremă de cafea cu mascarpone.
Se lasă la frigider să se răcească două ore.
La servire se pudrează cu cacao și se ornează cu rulouri de napolitane.
Dacă vă știți cu palpitații sau insomnii (ca mine) puteți folosi cafea decofeinizată.