Într-o vară, când copilul mare avea vreo 4 ani, a căzut în patosul înghețatei. Și noi pe lângă el. Așa că am experimentat atunci o mulțime de rețete, din care am păstrat câteva.
Aceasta a fost preferata lui: este fină, cremoasă și aromată. Am pornit ca bază de la rețeta din caietul Mamei, la care am adus câteva modificări pentru a o face mai child friendly.
6 gălbenușuri
500 ml lapte
200 grame zahăr
o păstaie de vanilie
300 ml frișcă lichidă
Gălbenușurile se freacă cu zahărul și cu semințele din păstaia de vanilie (se despică pe lung și se răzuie miezul cu un cuțit), într-un castron termorezistent.
Laptele și teaca rămasă de la păstaie se pun pe foc. Când laptele ajunge la punctul de fierbere, se toarnă în fir subțire peste gălbenușuri, amestecând constant ca să nu se coaguleze.
Amestecul se varsă înapoi în cratița în care a fiert laptele și se pune iar la fiert, pe foc mic. Se amestecă cu un tel constant. Când începe să se îngroașe acordați multă atenție: în câteva minute ar trebui să fie gata și trebuie luată rapid de pe foc. Dacă o fierbeți prea mult, crema se taie.
Se lasă să se răcească.
Frișca se bate și se amestecă cu crema de ouă răcită. Se omogenizează bine și se toarnă într-o caserolă încăpătoare. Se dă la congelator.
După o oră, când începe să înghețe, se scoate și se amestecă bine, astfel încât să se spargă acele de gheață și să devină cremoasă. Apoi se lasă să se congeleze definitiv, preferabil peste noapte.
Dacă aveți o mașină de făcut înghețată, puteți turna compoziția în ea. Dacă nu aveți, pentru această rețetă nu este necesară. Înghețata va deveni oricum foarte cremoasă.
Fiind o înghețată de casă, care are în compoziție ingrediente de bază din gospodărie, fără alți aditivi industriali, trebuie să știți că se topește mult mai ușor decât o înghețată din comerț. Ea trebuie servită îndată ce ați pus-o în cupe.