O ruladă cu un aer ușor festiv, potrivită pentru sezonul rece, foarte simplu de preparat și cu ingrediente puține și la îndemână. Eu am pregătit-o pentru o cină în doi, dar am aranjat și prânzul de a doua zi, pentru că este foarte consistentă.
un mușchiuleț de porc (~1 kg)
2 pere
2 eșalote
o lingură de unt
250 ml vin alb sec
75 grame brânză cu mucegai albastru
2 crenguțe de rozmarin
2 linguri ulei de măsline
sare
piper proaspăt măcinat
Eșalotele tocate mărunt se călesc în unt, până se înmoaie. Se adaugă perele tăiate cubulețe, se mai călesc două minute și se toarnă vinul alb. Se fierbe la foc mare până se reduce lichidul (aproximativ 10 minute).
Mușchiulețul de porc se taie pe mijloc, cât să îl desfacem ca pe o carte. Se bate foarte ușor cu un ciocan (nu îl subțiați, trebuie doar nivelat puțin). Se condimentează cu sare și piper pe ambele părți.
În mijlocul lui, pe lung, se așază umplutura de pere. Deasupra se pune brânza sfărâmată. Se strânge mușchiulețul, se pun deasupra tăieturii crenguțele de rozmarin și se leagă cu sfoară de carne.
Într-o tigaie care poate fi băgată și la cuptor, se încinge uleiul de măsline. Bucata de carne se sigilează rapid, pe toate părțile, până capătă o nuanță maro.
Tigaia se dă la cuptorul preîncălzit la 180°C, timp de 20 de minute sau până carnea atinge temperatura internă de 74°C (folosiți un termomentru de carne).
Se lasă carnea să se odihnnească 10 minute înainte de a o tăia.
Eu am folosit brânză Stilton, dar merge orice alt sortiment cu mucegai albastru, care vă place mai mult (Roquefort, Gorgonzola ș.a.).
