Pentru că ne plac foarte mult preparatele cu tentă asiatică, încercăm să găsim mereu combinații noi. Cea cu portocală este clar o câștigătoare, aromele proaspete ale portocalei se combină minunat cu gustul savuros al sosurilor asiatice.
Orezul negru este printre preferatele mele, având un gust mult mai plin decât celelate tipuri, dar fiind suficient de neutru pentru a complimenta puiul aromat.
Pentru pui
800 grame pulpe de pui dezosate și fără piele
coaja rasă și zeama de la o portocală
5 linguri sos de soia
o linguriță ghimbir proaspăt ras
un ardei gras roșu
un ardei gras galben
3 fire de ceapă verde
un ardei iute
coajă rasă de la o portocală
o linguriță ghimbir proaspăt ras
6 linguri ulei de măsline
2 lingurițe ulei de susan
Pentru sos
5 linguri sos de soia
3 linguri sos de stridii
4 linguri sos dulce de chilli
zeama de la o portocală
o lingură de amidon
Pentru orez
250 grame de orez negru
750 ml apă
1/2 linguriță sare
30 grame unt
Pulpele de pui se taie cubulețe de aproximativ 2 cm. Se pun într-un castron cu zeama și coaja rasă de la o portocală, o linguriță de ghimbir ras și cele 5 linguri de sos soia. Se amestecă bine și se lasă la marinat la frigider, minim două ore (se poate lăsa și peste noapte).
Într-un wok se încing 3 linguri de ulei de măsline și o linguriță de ulei de susan. Se adaugă puiul împreună cu marinada și se călește la foc mare până scade tot lichidul și cubulețele de carne sunt rumene. Se scoate puiul într-un castron și se pune deoparte.
În wok se încinge restul de ulei și se adaugă ardeii grași tăiați fâșii. Se călesc două minute la foc mare, apoi se adaugă partea albă a firelor de ceapă, tăiată rondele și ardeiul iute tocat. Se continuă călirea la foc mare încă aproximativ 3 minute, până legumele sunt gătite puțin, dar rămân crocante. Se scot din wok și se pun deoparte.
Pentru sos se amestecă toate ingredientele, mai puțin amidonul și se toarnă în wok. Se aduce la fierbere. Amidonul se dizolvă în puțină apă rece și se toarnă peste sos. Se amestecă și se continuă fierberea până sosul se îngroașă și devine lucios (2 minute).
Se adaugă în sos carnea și legumele călite și se amestecă bine. Se stinge focul și se garnisește cu fâșii de coajă de portocală și tulpinile verzi ale cepei, tăiate rondele.
Orezul se pune în apa clocotită în care am adăgat sare și se fierbe până lichidul e absorbit. Timpul de fierbere și cantitatea de apă poate varia în funcție de tipul de orez folosit. Verificați pe pachet instrucțiunile de gătire. După ce a fiert, se ia de pe foc, se adaugă untul și se acoperă cu un capac 10 minute, înainte de servire.
Folosiți doar poartocale cu coaja netratată, pe care se specifică explicit că poate fi consumată.
Dacă nu găsiți orez negru, puteți folosi un orez alb cu bobul lung (aș recomanda parfumatul orez jasmine).