Fac aceasta tocană cu influențe marocane încă dinainte de a avea minunatul vas care îi și dă numele. O găteam într-o oală cocotte, de la Emile Henry și era senzațională.
După achiziția tajine-ului pentru inducție de la același producător, recunosc că o gătesc mult mai des, de dragul lui. Pe lângă faptul că e extreeem de frumos și impresionează mereu, mai ales dacă am oaspeți la masă, se simte diferența și la gust, mâncarea devenind mult mai aromată grație aburului care circulă pe sub conul capacului. Însă, nici dacă o veți găti într-un vas normal, nu vă va dezamăgi, promit.
50 ml ulei de măsline
1 kg spată de miel
2 cepe mari
2 morcovi
10 căței de usturoi
2 linguri pastă de tomate
2 linguri miere
50 grame stafide aurii
½ linguriță coriandru măcinat
o linguriță sare
½ linguriță piper proaspăt măcinat
½ linguriță cumin măcinat
o conservă (400 grame) năut
2 linguri fistic nesărat, fără coajă
½ legătură pătrunjel
1 litru apă caldă
Carnea se curăță de pielițe și grăsime în exces și se taie în bucăți (cuburi) de 7 cm.
În tajine sau în oala în care vom găti, se pune jumătate din cantitatea de ulei la încins. Se adaugă carnea și se rumenește pe toate părțile, până devine aurie. Dacă fundul vasului de gătit nu este prea generos, carnea se călește în tranșe (vrem să o rumenim, nu să o înăbușim). Se scoate carnea pe un platou și se pune deoparte.
Se adaugă restul de ulei în tajine. Se adaugă ceapa, morcovul și usturoiul tocate grosier (nu foarte fin) și se călesc 3 minute. Se adaugă coriandrul măcinat, sarea, piperul și cuminul și se mai călește totul încă două minute.
Se adaugă în tajine carnea de miel rumenită, mierea și pasta de tomate. Se toarnă apa caldă și se pune capacul. Se fierbe la foc mic aproximativ 60-90 minute, în funcție de cât e de fragedă carnea.
Năutul se scurge, se clătește și se adaugă în tocană, împreună cu stafidele. Se pune capacul pentru încă 15 minute.
Când carnea e fiartă (trebuie să poată fi pătrunsă ușor cu furculița), tocana se lasă să fiarbă descoperită până scade și sosul se îngroașă (încă 10-15 minute).
Se oprește focul și se presară cu pătrunjel tocat și fistic măunțit.
Dacă nu aveți un vas tajine, îl puteți înlocui cu un alt vas pe care îl folosiți pe plită (dacă e și ceramic, cu atât mai bine).
Perioada de gătire poate diferi mult în funcție de carnea pe care o aveți la dispoziție. Aceasta poate deveni fragedă în două sau în patru ore. E important să aveți răbdare și să o gătiți la foc mic, cât este necesar, până când se desprinde șuvițe cu furculița.