L-am găsit într-un hypermarket sub denumirea de ton negru și m-a intrigat. Cu atât mai mult că nu am găsit cine știe ce informații despre el. Se pare că se mai numește ton Melba, nu este foarte mare (1,5-2 kg) și are un preț foarte accesibil. Adăugați la cele de mai sus că l-am pregătit foarte repede și a ieșit foarte gustos și veți afla că săptămâna următoare l-am încercat din nou.
un ton negru filetat (1,5-2 kg)
ulei de măsline
4 linguri de susan alb
4 linguri de susan negru
sos chili dulce pentru servit
Pentru marinadă
o bucățică de ghimbir proaspăt ras
2 căței de usturoi rași
zeama de la jumătate de lămâie
5 linguri sos de soia
2 linguri sos de soia dulce
2 linguri sos de stridii
4 linguri ulei de măsline
o lingură ulei de susan
Tonul se filetează după metoda de aici. Trebuie să obțineți patru file-uri lungi.
Toate ingredientele pentru marinadă se amestecă. Se acoperă peștele cu marinada și se lasă să stea 30 de minute.
După 30 de minute se îndepărtează marinada de pe pește, se presară pe toate părțile cu susan alb și negru și se mai presară cu ulei de măsline.
Se așază într-o tavă unsă cu ulei de măsline și se dă la cuptorul preîncălzit la 200°C, timp de 5 minute. După 5 minute se întoarce pe partea cealaltă și se mai lasă 5 minute.
Se servește cald, cu sos chili dulce.
Tonul se filetează după metoda de aici (chiar dacă peștele domnului e mai mare). Nu vă lăsați intimidați de procedură, este foarte ușor dacă peștele este foarte rece și aveți la îndemână un cuțit bine ascuțit.
Nu îl lăsați mai mult de 10 minute la cuptor. Se va mai găti și de la căldura reziduală și are tendința de a se usca foarte tare.