Navarin-ul, o tocană delicioasă de miel cu legume, peste care am presărat un amestec din ingredientele pe care le iubesc lângă această carne: menta, coaja de lămâie și usturoiul. Am copt și o pâine crocantă cu ierburi și usturoi, am desfăcut o sticlă de Rioja și am petrecut o sâmbătă de primăvară pe sufletul nostru.
1,5 kg carne de miel fără grăsime, tăiată cuburi
6 linguri de unt
3 linguri ulei de floarea soarelui
o ceapă mare
4 căței de usturoi
2 linguri de făină
600 ml supă fierbinte de pui sau de legume
o lingură pastă de tomate
un buchet de dafin, crenguțe de cimbru proaspăt, tulpini de țelină și de pătrunjel
12 eșalote sau cepșoare
350 grame cartofi mici
2 morcovi mari
200 grame mazăre congelată
o mână de mentă proaspătă
două fâșii de coajă de lămâie
Uleiul și două linguri de unt se încing într-o cratiță. Se adaugă cuburile de carne și se prăjesc pe toate părțile, până devin maro deschis. Dacă oala nu e suficient de largă, faceți acest ucru în tranșe, pentru a obține bucăți de carne frumos rumenite. Se scoate carnea și se pune deoparte.
În fondul rămas în oală se adaugă încă două linguri de unt și se călește ceapa tocată fin. Se adaugă și trei căței de usturoi mărunțiți și făina și se amestecă bine. Se toarnă supa fierbinte și pasta de tomate.
Se adaugă în oală bucățile rumenite de miel și buchetul de verdețuri. Se acoperă cu un capac și se lasă să fiarbă la foc mic o oră.
Între timp, într-o crăticioară se încălzesc cele două linguri de unt rămase și se călesc eșalotele sau cepșoarele pe toate părțile, până se rumenesc.
După o oră, se scoate buchetul de verdețuri și se adaugă eșalotele, cartofii curățați și înjumătățiți și morcovii tăiați bucăți pe diagonală. Se lasă să fiarbă în continuare, fără capac, timp de 45 de minute până la o oră, până legumele sunt fierte și cantitatea de lichid e redusă.
Se adaugă mazărea congelată și se mai fierbe două minute.
Se stinge focul și se culege cu o lingură, de deasupra, excesul de grăsime.
Fâșiile de lămâie, frunzele de mentă și cățelul de usturoi rămas se mărunțesc și se presară amestecul deasupra tocanei.
Am folosit bucăți de gât de miel, care e fraged și fierbe destul de repede. Adaptați timpul de fierbere al tocanei în funcție de bucata de carne pe care o aveți. Dacă fierbe greu, amânați punerea legumelor în oală, pentru a nu le terciui.
Puteți folosi și apă în loc de supă, dar tocana e un pic mai gustoasă dacă folosiți un stock (eu am mai mereu în congelator).