Ușor, sănătos, gustos și extra rapid de preparat. O cină perfectă în timpul săptămânii (quinoa poate fi pusă la înmuiat dimineața, când plecați, chiar dacă depășiți cele 4 ore de înmuiere și va începe să germineze).
200 grame quinoa roșie
500 ml supă de legume
1/2 ceapă
1 cățel de usturoi
2 linguri ulei de măsline
o legătură pătrunjel verde
sare și piper după gust
Pentru creveți
250 grame creveți decorticați
2 linguri ulei de măsline
1 cățel de usturoi
o linguriță boia dulce
zeama de la 1/2 lămâie
sare și piper după gust
Quinoa se lasă 4 ore la înmuiat în apă rece. Se scurge bine.
Ceapa și usturoiul tocate se călesc în ulei de măsline. Se adaugă quinoa scursă și se mai călește un minut. Se toarnă supa de legume caldă și se lasă să fiarbă până se absoarbe lichidul. Se potrivește de sare și piper și se presară pătrunjelul tocat.
Când quinoa e aproape fiartă, ne apucăm de creveți. Într-o tigaie se pune uleiul de măsline. Când s-a încins, se adaugă creveții și usturoiul tocat grosier. Când încep să devină roz, se toarnă zeama de lămâie și se mărește puțin focul până se evaporă.
Se presară creveții cu boia, sare și piper și se oprește focul. Nu îi gătiți mai mult de 3 minute, după ce au devenit roz sunt gata.
Se așază creveții peste quinoa și se servește preparatul cald.
Înmuierea cerealelor și pseudocerealelor este importantă pentru neutralizarea acidului fitic (care împiedică absorbția vitaminelor și mineralelor), dar și pentru o digestie mai ușoară. În funcție de tipul de cereale, timpul de înmuiere poate varia.