Iubesc midiile (na, sunt din Constanța), dar nu am mereu încredere sau chef să le cumpăr de la hypermarket/pescării. Pentru că nu știu exact cât de proaspete sunt și, uneori, pentru că nu am timp sau dispoziție să le curăț. Așa că midiile pasteurizate (prefierte), sunt pentru mine alegerea ideală. Deși duble ca preț, nu risipiți nimic pentru că sunt deja selectate și le aveți gata curățate. Eu zic că merită.
1 kg midii pasteurizate
o ceapă mică
2 căței de usturoi
3 linguri ulei de măsline
o conservă X 400 grame roșii decojite
100 ml vin alb sec
o legătură de pătrunjel verde
sare și piper proaspăt măcinat după gust
Ceapa și usturoiul tocate mărunt se călesc în ulei de măsline, într-un wok sau o tigaie mare, aproximativ 3 minute. Se adaugă conserva de roșii și se lasă să fiarbă 4-5 minute. Dacă roșiile sunt întregi/bucăți mari, se zdrobesc cu o lingură de lemn.
Se adaugă midiile și vinul alb și se dă focul tare, ca alcoolul să se evapore.
După 2-3 minute, se presară sarea, piperul și pătrunjelul, se stinge focul și se acoperă cu un capac. Se lasă câteva minute sub capac, înainte de servire.
Se servesc imediat, calde, cu pâine prăjită sau focaccia lângă (ca să o înmuiați în sos).
Dacă folosiți midii proaspete, trebuie să le alegeți pe cele deschise (dacă le bateți ușor cu un cuțit și nu se închid înseamnă că sunt moarte, deci bune de aruncat) și pe cele ciobite sau sparte. Pe restul le puneți într-o oală cu apă rece și le curățați bine cu o periuță de depunerile de calcar și nisip. Se smulg mustățile verzi cu o mișcare fermă. În timpul gătirii mai faceți o selecție și le aruncați pe toate cele care nu s-au deschis.
