Având în vedere că am copii carnivori și, mai ales, mari amatori de carne de miel, tot încerc să diversific felurile de mâncare și să caut combinații sănătoase și atrăgătoare.
Ultima găselniță, chiftelele de miel la cuptor, au fost un mare hit și au intrat pe lista de preferate.
500 grame carne de miel tocată
o legătură de pătrunjel
2 linguri mentă proaspătă tocată
coaja rasă de la o lămâie netratată
2 căței de usturoi zdrobiți
o ceapă roșie mică
½ linguriță cumin
½ linguriță boabe de coriandru măcinate
½ linguriță boia afumată
¼ linguriță scorțișoară
½ linguriță sare
Pentru sos
450 grame iaurt grecesc
sucul și coaja rasă de la o lămâie
o lingură mentă proaspătă tocată
½ linguriță sare
2 linguri ulei de măsline extravirgin
3-4 linguri semințe de rodie
Pentru servire
lipii
ceapă roșie tăiată julienne
roșii tăiate felii
Carnea de miel se toacă.
Se adaugă menta și pătrunjelul tocate, usturoiul zdrobit, ceapa dată pe răzătoarea fină, coaja rasă de lămâie, precum și restul de condimente (se pot mărunți în mojar).
Se amestecă bine, apoi se formează 12 chiftele.
Se modelează în formă de bile, se așază într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt și apoi se aplatizează ușor. Se ung cu puțin ulei de măsline.
Se dau la cuptorul preîncălzit la 210°C, timp de 20 de minute. Trebuie să fie rumene și pătrunse, dar să rămână suculente.
În timp ce chiftelele sunt la cuptor, se amestecă toate ingredientele pentru sos, până se omogenizează.
Chiftelele se servesc calde, în lipii încălzite, pe un pat de sos și garnisite cu felii de ceapă roșie și roșii.
Pentru această rețetă eu am avut niște bucăți de pulpă de miel, rămase de la o ruladă, dar puteți folosi tot felul de alte bucăți de carne care v-au rămas de la alte feluri de mâncare (spată sau piept).
Folosiți doar lămâi care au coaja netratată și pe eticheta cărora se specifică dacă sunt bune pentu consum.