"Arroz con pollo" sau orez cu pui, în spaniolă, este o reţetă clasică în America Latină. Reţetele diferă de la o ţară la alta sau chiar de la o regiune la alta, în aceeaşi ţară. Eu am făcut o combinaţie între reţete, folosind orez brun (care are o aromă mai puternică) şi ingredientele care îmi plac. O reţetă simplă şi gustoasă, perfectă pentru mesele în familie.
1 kg ciocănele de pui
250 grame orez brun
o lingură unt
o ceapă
un ardei gras roșu
o conservă (400 grame) roșii decojite, tăiate
o cană mazăre congelată
4 căței usturoi
un litru supă pui
1/2 linguriță șofran
1/2 linguriță cumin măcinat
3 frunze dafin
1/2 linguriță sare
1/4 linguriță piper măcinat
o legătură pătrunjel verde
Ciocănelele de pui se curăţă şi se condimentează cu sare şi piper. Într-o oală se topeşte untul şi se rumenesc ciocănele pe toate părţile. Se aşază ciocănelele rumenite într-o tavă şi se dau la cuptor la 180ºC timp de o oră sau până sunt făcute.
În grăsimea rămasă în oală se călesc ardeiul gras tăiat cubuleţe, ceapa şi usturoiul tocate.
Când s-au înmuiat puţin, după aproximativ 3 minute, se adaugă orezul brun şi roşiile în conservă şi se mai căleşte 2 minute.
Se toarnă supa de pui, se adaugă şofranul, dafinul, cuminul şi sarea şi se lasă să fiarbă 30-40 de minute sau până când orezul este aproape gata (poate diferi în funcţie de tipul de orez folosit).
Se adaugă mazărea congelată şi se mai fierbe 5 minute.
Se adaugă pulpele de pui, se presară pătrunjelul tocat şi se mai lasă 5 minute pe foc.
Se serveşte cald.
Se poate face şi cu orez alb, ajustaţi timpul de fierbere în funcţie de soiul folosit.
Eu am preferat să coc separat ciocănelele de pui, astfel încât să nu aibă textură de carne fiartă şi să le introduc la sfârşit în orez, ca să îşi împrumute gusturile şi aromele.
Orezul este şi mai bun a doua zi, când se îmbibă cu toate sucurile puiului.