Cine nu îşi aduce aminte din copilărie de celebrul pilaf? Una dintre varietăţi, mai ales în timpul postului, era pilaful sârbesc. O combinaţie de orez cu multe legume, o mâncare uşoară şi uşor de preparat şi, în acelaşi timp, foarte gustoasă.
300 grame orez cu bob rotund
2 morcovi
un ardei gras roșu
o ceapă
1 litru supă de legume
3 linguri ulei de măsline
1/2 linguriță sare
Ceapa şi ardeiul gras roşu se taie julienne.
Într-o oală se încinge uleiul de măsline. Se adaugă ceapa şi ardeiul şi se călesc 3-4 minute.
Morcovul se curăţă şi se dă pe răzătoarea fină. Se adaugă în oală, peste ceapă şi ardei şi se mai căleşte totul 2 minute.
Orezul se spală în mai multe ape. Se scurge bine şi se adaugă peste legume. Se căleşte 2-3 minute, până devine translucid.
Se toarnă jumătate din supa de legume peste orez, se reduce focul şi se lasă să fiarbă. Pe măsură ce supa e absorbită se mai adaugă, în completare. Dacă supa nu este suficientă se mai poate completa cu apă fierbinte.
Când pilaful e fiert se potriveşte de sare.
Se serveşte cald.
Pilaful e foarte bun alături de murături sau salată de sfeclă.
Dacă nu ţineţi post, îl puteţi servi ca garnitură la diverse preparate din carne.