Tocăniţa de ciuperci este o mâncărică gustoasă şi rapidă, perfectă pentru zilele de post sau cele în care aveţi chef de ceva mai puţin consistent (spre exemplu cina în timpul săptămânii).
500 grame ciuperci Champignons
500 grame ciuperci Pleurotus
o ceapă roșie
1 ardei gras roșu
3 căței de usturoi
400 grame roșii decojite, în conservă
100 ml vin alb sec
2 linguri ulei de măsline
o linguriță busuioc uscat
o legătură pătrunjel verde
1/2 linguriță sare
1/4 linguriță piper măcinat
Ciupercile se curăţă şi se taie felii.
Ceapa roşie şi ardeiul gras se toacă cubuleţe. Se călesc într-o cratiţă, în ulei de măsline.
Se adaugă ciupercile şi se lasă să se călească până se evaporă toată apa pe care o lasă.
Se adaugă vinul alb şi se dă focul mare până se evaporă alcoolul.
Se adaugă roşiile din conservă şi busuiocul uscat.
Se fierbe totul pe foc mic până când legumele sunt gata (aproximativ 10-15 minute).
La final se adaugă căţeii de usturoi mărunţiţi, pătrunjelul verde tocat, sarea şi piperul.
Se serveşte caldă sau rece.
Am folosit, de această dată, ciuperci pleurotus şi champignons, pentru că sunt cele mai accesibile (le puteţi găsi în orice supermarket). Chiar şi aşa, tocăniţa a fost foarte gustoasă. Dacă aveţi alte soiuri de ciuperci (hribi, gălbiori etc), le puteţi folosi cu încredere, se vor combina foarte bine.