O mâncare excelentă pentru vară sau toamnă, ratatouille a generat o adevărată isterie de când cu apariţia îndrăgitului desen animat cu acelaşi nume. Nu are sens să vă introduc eu în originile şi istoria acestui preparat, vă spun doar că merită încercat, la noi este meniu obligatoriu, în fiecare vară.
o vânătă
2 dovlecei
2 ardei kapia
2 cepe
6 roșii
5 căței usturoi
100 ml ulei de măsline
4 frunze dafin
o legătură pătrunjel
o linguriță sare
1/2 linguriță piper măcinat
Vânăta se curăţă şi se taie cubuleţe de 1,5 cm (poate fi lăsată şi cu coajă, mie îmi place fără). Se căleşte într-o tigaie adâncă sau un wok în puţin ulei de măsline încins până se înmoaie, dar îşi păstrează forma (aproximativ 5 minute). Se asezonează cu sare şi piper. Se scot şi se pun deoparte.
Dovleceii se curăţă şi se taie cuburi de 1 cm. Se călesc în ulei de măsline încins până se înmoaie, 5-6 minute. Se asezonează cu sare şi piper, se scot şi se pun deoparte.
Ardeii kapia se curăţă de seminţe şi se toacă în cuburi de 1 cm. Se călesc în ulei de măsline până când se înmoaie, 6-7 minute. Se asezonează cu sare şi piper, se scot şi se dau deoparte.
Ceapa tăiată julienne şi căţeii de usturoi tocaţi se călesc în ulei de măsline până se înmoaie. Se asezonează cu sare şi piper şi se dau deoparte.
Roşiile se opăresc un minut în apă clocotită pentru a fi decojite uşor. Se toacă mărunt, având grijă să nu risipim zeama.
Toate legumele se amestecă cu grijă într-o tavă încăpătoare, împreună cu roşiile tocate şi frunzele de dafin.
Se dă tava la cuptor 30-35 de minute la 180°C sau până când legumele ajung la textura pe care o doriți. La final se adaugă pătrunjelul tocat.
Este excelent atât cald, cât şi rece, însă este mult mai bun a doua zi.
Când căliţi legumele nu le amestecaţi mai mult decât este necesar pentru a nu le zdrobi. Dacă este nevoie, căliţi-le în mai multe tranşe, nu le îngrămădiţi în tigaie.
De asemenea, nu exageraţi cu uleiul la călit, mai ales vinetele sunt foarte "însetate" după ulei, o cantitate mică de 2-3 linguri la o tranşă este suficientă.