Dacă vă plac ficăţeii de pui, cu siguranţă veţi îndrăgi şi această reţetă libaneză. Dacă nu vă plac, este o ocazie bună să mai încercaţi o dată. Melasa de rodii şi usturoiul le schimbă gustul, făcându-i fragezi, dulcegi şi...delicioşi.
500 grame ficăței de pui
250 ml lapte (opțional)
3 linguri ulei de măsline
2 linguri melasă de rodii
4 căței de usturoi
1/2 linguriță boabe de coriandru, măcinate
5 cuișoare
2 linguri semințe de rodii
1/4 linguriță piper măcinat
1/4 linguriță sare
2 linguri apă
Ficăţeii de pui se spală şi se curăţă de pieliţe şi cheaguri de sânge (dacă e cazul). Se pun la marinat în lapte pentru 30 de minute.
O tigaie se încinge foarte tare. Se adaugă 2 linguri de ulei de măsline şi ficăţeii scurşi de lapte şi se prăjesc pe toate părţile, sigilând în interiorul lor toate sucurile (aproximativ 5 minute). Se scot şi se pun deoparte.
În fondul din tigaie se adaugă restul de ulei de măsline şi se căleşte usturoiul tocat un minut.
Se adaugă melasa de rodii, coriandrul măcinat, cuişoarele şi apa.
În sosul format se pun ficăţeii şi se mai călesc până sunt pătrunşi şi sosul se reduce (4-5 minute).
Se adaugă sarea, piperul şi seminţele de rodii şi se opreşte focul. Se servesc calzi.
Înmuierea ficățeilor în lapte înlătură orice urmă de amăreală specifică. Dacă totuşi mâncaţi în mod constant ficat şi sunteţi familiarizaţi cu gustul lui, puteţi sări peste această etapă.
Melasa de rodii eu o prepar în casă (se munceşte ceva la ea), însă o puteţi găsi în orice hypermarket, la raionul cu produse orientale sau la magazinele cu specific.