Acest fel de mâncare s-a născut într-un moment de lipsă de inspiraţie, în care am combinat ce aveam la îndemână prin cămara/frigider. Fiind fani mâncare chinezească, avem în permanentă în casă ingrediente precum urechile de lemn, mugurii de bambus sau tăiţeii de orez. Le-am combinat şi a ieşit un pui delicios, cu arome asiatice, pe care îl facem de câte ori avem chef de o masă rapidă în weekend.
700 grame pulpe de pui dezosate
1 ardei gras roșu
1 morcov
o ceapă roșie
3 căței de usturoi
100 grame muguri de bambus în conservă
50 grame ciuperci urechi de lemn (deshidratate)
10 linguri sos de soia
2 linguri sos de stridii
3 linguri de amidon
200 grame tăiței de orez brun (subțiri)
4 linguri ulei de măsline
2 lingurițe ulei de susan
1/2 linguriță piper negru măcinat
Pulpele de pui se spală, se curăţă şi se taie cubuleţe de 2 cm. Cubuleţele de pui se pun într-un bol, se adaugă amidonul şi 6 linguri de sos de soia, se amestecă bine până toată carnea e acoperită de sos, se acoperă cu folie şi se lasă la marinat minim o oră.
După ce s-a marinat se încinge jumătate din cantitatea de ulei de măsline şi ulei de susan într-un wok şi se prăjeşte carnea pe toate părţile, până e făcută (10-15 minute). Se scoate din wok şi se pune deoparte.
Ciupercile urechi de lemn se pun într-un bol cu 2 linguri de sos de soia. Se adaugă apă fierbinte (aproximativ 700-800 ml), se acoperă şi se lasă să se umfle.
Tăiţeii de orez se pun la înmuiat în apă caldă, conform instrucţiunilor de pe pachet (de obicei, în maxim 5 minute sunt gata).
Ardeiul gras, morcovul şi ceapa roşie se taie julienne.
În wok se încinge restul de ulei de măsline şi de susan şi se călesc legumele tăiate şi usturoiul tocat la foc iute, aproximativ 5 minute (în funcţie de cât de bine vreţi să fie făcute, nouă ne plac mai crocante).
Se adaugă urechile de lemn scurse şi tăiate fâşii (dacă sunt mari) şi mugurii de bambus şi se mai călesc 2-3 minute.
La final se adaugă bucăţile de pui, tăiţeii de orez scurşi, sosul de soia (puteţi să mai puneţi dacă e nevoie să fie mai sărat), sosul de stridii şi piperul. Se mai ţine 2 minute pe foc, cât se încălzeşte carnea.
Se serveşte imediat (tăiţeii de orez au tendinţa de a se lipi între ei când se răcesc).
Puteţi da frâu liber imaginaţiei şi să folosiţi şi alte legume sau ciuperci chinezeşti, taiteti de orez de care preferaţi (mie mi se pare că mâncarea iese cel mai bine cu cei subţiri) sau alte sosuri (de peşte, chilli etc).
Noi folosim pulpele de pui pentru că sunt mai gustoase şi îmi place mai mult textura lor decât a pieptului de pui, dar puteţi încerca, la fel de bine şi porcul sau vita).