Aveți o rață și vreți să o faceți întreagă? Deşi citind reţeta vi se poate părea că sunt mulţi paşi de urmat, în realitate tot ce aveţi de făcut este să vă setaţi timerul de câteva ori pentru a o întoarce. Şi la final pentru a o glazura. În acest fel, veţi obţine o raţă cu o crustă frumoasă, crocantă şi caramelizată şi o carne suculentă.
o rață întreagă de ~2 kg
1/2 ceapă
1/2 lămâie
4 căței mari de usturoi
un mănunchi de cimbru proaspăt
1/2 linguriță sare
Pentru glazură
4 linguri miere
150 ml vin de Porto
2 linguri oțet balsamic
4 linguri sos de soia
2 linguri sos de chili
100 ml suc proaspăt de portocală
Raţa se curăţă de eventuali fulgi, se spală şi se usucă bine. Se freacă în interior cu sare.
Pielea de pe piept se crestează în romburi (la distanţă de aproximativ 1,5 cm), cu grijă, fără a tăia carnea. Acest procedeu vă ajuta grăsimea să se scurgă uşor şi să obţinem o raţă cu o piele crocantă şi frumoasă.
În cavitatea raţei se introduc ceapa, lămâia, căţeii de usturoi şi cimbrul. Se leagă picioarele raţei.
Cuptorul se preîncălzeşte la 200ºC.
Raţa se aşază cu pieptul în sus pe o tavă cu grătar. Neapărat sub grătar să aveţi o tavă pentru a colecta grăsimea care se vă scurge.
Se dă la cuptor pentru 15 minute. După 15 minute se reduce temperatura cuptorului la 175ºC. Pielea de pe picioarelele raţei se înţeapă cu vârful unui cuţit ascuţit, având grijă să nu înţepăm şi carnea. Se mai dă încă 15 minute la cuptor.
După alte 15 minute se întoarce raţa cu pieptul în jos şi se ţine 30 de minute.
Apoi se întoarce iar cu pieptul în sus pentru 30 de minute. Până acum, grăsimea ar trebui să se fi topit şi noi să avem o rată rumenită şi aurie pe toate părţile. Scurgem grăsimea strânsă în tavă şi o păstrăm într-un recipient închis, la frigider.
Pentru glazură se amestecă toate ingredientele şi se fierb 10 minute. Raţa se întoarce cu pieptul în jos şi se unge cu jumătate din glazură pe spate. Se dă la cuptor 30 de minute.
Se întoarce apoi cu pieptul în sus şi se unge cu restul de glazură. Se măreşte temperatura cuptorului la 200ºC şi se mai ţine raţa 20-30 de minute sau până când este făcută şi glazura este caramelizată.
Se lasă să se odihnească 30 de minute înainte de a o tăia.
Rezumatul pregătirii:
- raţa cu pieptul în sus la 200ºC, 15 minute
- raţa cu pieptul în sus la 175ºC, 15 minute
- raţa cu pieptul în jos la 175ºC, 30 de minute
- rata cu pieptul în sus la 175ºC, 30 de minute
- raţa glazurată cu pieptul în jos la 175ºC, 30 de minute
- raţa glazurată cu pieptul în sus la 200ºC, 20-30 de minute
Noi am făcut o garnitură de varză roşie cu mere şi portocale , care a mers perfect.
Păstraţi grăsimea adunată din tavă pentru a pregăti garnitura sau pentru alte reţete, pe viitor (spre exemplu, delicioşii cartofi copţi la cuptor).