Iată o reţetă perfectă pentru o cină rapidă şi dietetică în timpul săptămânii. Bibanul se poate înlocui cu fileuri de cod sau alt peşte alb care vă place/pe care îl aveţi la îndemână deoarece ingredientele folosite sunt universal potrivite alături de orice fel de peşte: fenicul, capere, mărar, vin alb. Carnea va fi delicat gătită în aburul rezultat din vin alb şi zeamă de lămâie şi va împrumuta aromele celorlalte ingrediente alături de care "locuieşte" în pacheţel.
500 grame file-uri de biban
un bulb de fenicul
1/2 ceapă
6 roșii cherry
2 linguri capere în saramură
4 linguri ulei de măsline
2 linguri mărar proaspăt tocat
50 ml vin alb sec
1/2 linguriță sare
1/4 piper alb măcinat
Roşiile cherry se perpelesc într-o tigaie cu ulei de măsline, pe toate părţile, aproximativ 5 minute sau până când pieliţa lor se încreţeşte. Se scot şi se pun deoparte. În uleiul rămas în tigaie se călesc feniculul şi ceapa, tocate julienne, până când se înmoaie. Se asezonează cu sare şi piper.
Se pregătesc două foi de pergament, cu dimensiuni de aproximativ 35x30 cm. Pe fiecare foaie se pune un strat de fenicul şi ceapă călită. Peste el se aşază fileurile de biban, sărate şi piperate.
Peste fileurile de peşte se aşază roşiile cherry, caperele şi mărarul tocat (distribuite în mod egal între cele două foi).
Se împachetează foile, lăsând o fantă deasupra. Prin fantă se toarnă vinul alb şi zeama de lămâie şi se sigilează pacheţelele.
Se învelesc pacheţelele şi în folie de aluminiu pentru a ne asigura că nu se desfac şi se dau la cuptorul preîncălzit la 200°C timp de 20 de minute.
Se scot şi se lasă 5 minute.
Se dezvelesc din folia de aluminiu şi se servesc pe farfurie, cu tot cu pergament.
Dacă nu sunteţi prieteni cu feniculul îl puteţi înlocui cu o ceapă, însă ar fi păcat să îl omiteţi, aroma sa inconfundabilă nu poate fi înlocuită de niciun alt ingredient.
Se pot folosi și alte file-uri de alt pește alb.