Pornind de la vietnamezul phad-thai, am ajuns la un preparat care păstrează şi îmbină din influenţele asiatice legumele stir-fry, tăiţeii de orez, sosul de soia şi cel de stridii. Şi, bineînţeles, creveţii. Gustoasă, rapidă şi sănătoasă, această reţetă nu vă va dezamăgi
500 grame creveți decorticați
1 ardei gras roșu
1 morcov mare
o ceapă roșie
1 dovlecel
3 căței de usturoi
2 linguri ulei de măsline
o lingură ulei de susan
125 grame tăiței de orez
3 linguri sos de soia
2 linguri sos de stridii
o linguriță pudră de curry
1/2 linguriță piper măcinat
O oală cu 2 litri de apă se pune la fiert. Se fierb/înmoaie tăiţeii de orez conform instrucţiunilor de pe pachet (de regulă, în funcţie de grosime, în 2-4 minute sunt gata).
Legumele se curăţă.
Morcovul şi dovlecelul se taie bastonaşe, iar ceapa şi ardeiul julienne.
Într-un wok se pune la încins uleiul de măsline. Se călesc căţeii de usturoi curăţaţi şi zdrobiţi şi se scot după un minut.
Se pun morcovul şi ardeiul şi se călesc 3 minute la foc mare.
Se adaugă ceapa şi dovlecelul şi se sotează în continuare, până legumele sunt făcute, dar crocante.
Peste legumele călite se adaugă creveţii decorticaţi. Se ţin pe foc până creveţii devin roz, 2-3 minute.
Se adaugă tăiţeii fierţi şi bine scurşi, sosul de soia, sosul de stridii, pudra de curry şi piperul măcinat. Se mai lasă pe foc 1-2 minute.
Se servesc fierbinţi.
Mai puteţi adăuga, după gust, sos de soia, de stridii sau (preferatul nostru) sos de chilli dulce-acrişor, pentru mai multă iuţeală.
Puteți folosi orice fel de tăiței de orez. Pentru acest fel, eu îi prefer pe cei subțiri, din orez brun.