Pentru că suntem fani ai pastelor şi ne plac, de asemenea, gnocchi clasici din cartofi, am hotărât să încerc această reţetă inedită aparţinând Annei Olson. Rezultatul a fost unul surprinzător: gnocchi au ieşit pufoşi, mult mai uşori decât cei de cartofi şi foarte gustoşi, datorită brânzei de capră. Sosul de ardei graşi, propus de autoarea reţetei să acompanieze aceşti minunaţi gnocchi este unul simplu şi strălucitor: suficient de gustos pentru a îl folosi pentru alte reţete şi, în acelaşi timp, suficient de neutru pentru a pune în valoarea şi a nu estompa gustul pastelor.
Pentru sosul de ardei
60 ml ulei de măsline
o ceapă mare, tocată
3 ardei graşi roşii, tocaţi
200 ml vin alb
2 crenguţe cimbru
o linguriţă oregano uscat
1/ 2 linguriţă sare
1/2 linguriţă piper
Pentru gnocchi
125 grame brânză cremoasă de capră
125 grame cremă de brânză
3 linguri ceapă verde, tocată mărunt
2 linguri pătrunjel proaspăt tocat
o linguriţă coajă rasă de lămâie
2 ouă, separate
o cană făină
1/2 linguriţă sare
Pentru sosul de ardei, se căleşte ceapa în ulei de măsline până când devine translucidă, aproximativ 5 minute. Se adaugă ardeii şi se mai călesc împreună 5 minute. Se toarnă vinul, se adaugă cimbrul, oregano-ul, sarea şi piperul, se pune un capac şi se lasă să fiarbă pe foc mic 15 minute.
Se mixează apoi în blender, până la obţinerea unui sos fin. Se lasă deoparte. Dacă nu doriţi să folosiţi vin, îl puteţi înlocui cu o cantitate egală de apă în care aţi pus o lingură de zeamă de lămâie.
Pentru aluatul de gnocchi, se mixează împreună brânza de capră, crema de brânză şi gălbenuşurile de la ouă. Se adaugă ceapa verde, pătrunjelul, coaja de lămâie, sarea şi făina. Se încorporează cu grijă albuşurile bătute spumă tare.
Cu mâinile şi blatul bine înfăinate se rulează jumătate din compoziţie sub formă unui rulou cu o grosime de aproximativ 2 cm. Din rulou se taie cu cuţitul gnocchi de 1 cm. Se procedează la fel şi cu a doua parte a compoziţiei.
Într-o oală se pun la fiert 4 litri de apă cu sare. Când clocoteşte, se pun jumătate din gnocchi şi se lasă să fiarbă până se ridică la suprafaţă (cam 3 minute). Se scot şi se scurg bine. Se fierb şi restul de gnocchi, în a doua tranşă.
Sosul de ardei se încălzeşte şi se pune într-o farfurie. Se aranjează gnocchi deasupra şi se servesc imediat.
Cana pe care o folosesc la măsuratul făinii are un volum de 250 ml (echivalentul a aproximativ 120 grame de făină).
Eu folosesc (aproape) întotdeauna cremă de brânză Philadelphia.