Ce poate fi mai minunat pentru un iubitor de pizza şi de peşte decât o pizza cu somon afumat? Pe un blat subţire şi crocant cu mălai, somonul afumat şi caperele, alături de celelalte ingrediente, vă vor surprinde în cel mai plăcut mod posibil.
Pentru blatul de mălai
2 1/2 căni făină
1/2 cană mălai
4 linguri ulei de măsline
1 linguriţă drojdie uscată
1/2 linguriţă sare
apă călduţă cât cuprinde
Pentru topping
500 ml passata di pomodoro
1 căţel usturoi
o linguriţă oregano uscat
o linguriţă busuioc uscat
350-400 grame mozzarella rasă
300 grame ciuperci champignons proaspete
2 linguri capere
50 grame măsline kalamata, fără sâmburi
50 grame măsline verzi, fără sâmburi
150 grame somon afumat
Pentru aluat se amestecă într-un castron făina, mălaiul, sarea şi drojdia uscată, nedizolvată. Se adaugă uleiul de măsline şi apa călduţă şi se frământă. Se adaugă apă atât cât este necesar pentru obţinerea unui aluat omogen şi elastic. Se frământă 5 minute şi se lasă la dospit o oră la loc călduţ, ferit de curenţi. Se întinde apoi într-o tavă mare de cuptor, unsă cu puţin ulei de măsline.
Cât timp dospeşte aluatul se prepară restul de ingrediente. Ciupercile se curăţă, se taie felii şi se călesc într-o tigaie de teflon neunsă, până se evaporă tot lichidul pe care îl lasă.
Passata di pomodoro se pune într-o crăticioară la fiert pe foc mic şi se lasă până se reduce şi are o consistent mai groasă. Se ia de pe foc şi se adaugă oregano, busuioc, usturoi pisat şi sare. Se lasă deoparte să se răcească.
Caperele se clătesc în apă rece şi se lasă la scurs.
Măslinele se curăţă de sâmburi şi se taie sferturi.
Mozzarella se dă pe răzătoarea mare.
Somonul se taie fâşii.
Cuptorul se preîncălzeşte la 220ºC. Blatul întins în tavă se unge cu sosul de roşii. Se presară mozzarella.
Se adaugă apoi ciupercile, măslinele şi caperele. Se aşază şi bucăţile de somon şi se presară cu puţin oregano şi piper proaspăt măcinat.
Se introduce la cuptorul preîncălzit la 220°C timp de 15 minute.
Când e gata, se scoate şi se lasă 5 minute să se răcorească înainte de a o tăia.
Ca topping puteţi folosi şi alte ingrediente care vă plac: rondele de ceapă roşie sau ardei gras, porumb s.a.