Sunt sigură că fiecare dintre noi (cei care gătim) are o reţetă de lasagna care i se pare "cea mai bună". Un asemenea preparat, ale cărui origini se pierd în negura timpului are, ca orice reţetă "tradiţională" sute de variante, diferite de la o gospodărie la alta. Dar va trebui să mă credeţi pe cuvânt când vă voi spune că această reţetă este pentru "cea mai bună" lasagna.
Şi da, durează mai mult decât să faceţi o porţie de paste normală dar, cu siguranţă, merită.
Pentru foi
400 grame făină
4oua
2 linguri ulei de măsline
o linguriţă sare
Pentru sosul bechamel
6 linguri unt
6 linguri făină
1 litru lapte
o linguriţă sare
1/4 linguriţă nucşoară măcinată
Pentru sosul ragu
500 grame carne de vită
2 cepe
1 morcov
5 căţei usturoi
500 grame passata di pomodoro
200 ml suc de roşii
150 ml vin alb sec
o linguriţă sare
1/2 linguriţă piper măcinat
1 linguriţă oregano uscat
1 linguriţă busuioc uscat
30 ml ulei de măsline
Alte ingrediente
500 grame mozzarella rasă
50 grame parmezan ras
Carnea de vită se curăţă, se spală şi se toacă. Eu am folosit bucăţi de gulaş de mânzat.
Pentru sosul ragu, ceapa tocată mărunt şi morcovul dat pe răzătoarea fină se călesc în ulei încins de măsline.
Se adaugă carnea de vită şi se căleşte până devine roz. Se adaugă vinul alb şi se lasă pe foc mare până se evaporă.
Se adaugă passata di pomodoro şi sucul de roşii, se pune capacul şi se lasă să fiarbă pe foc mic, timp de aproximativ 3 ore. Dacă scade prea mult se mai completează cu suc de roşii. Spre finalul fierberii, când carnea e moale şi sosul ragu e făcut, se adaugă usturoiul pisat, sarea, oregano şi busuiocul. Se pune sosul deoparte.
Pentru sosul bechamel se topeşte untul într-o tigaie mai înalte. Se adaugă făina şi se amestecă.
Se toarnă laptele, puţin câte puţin, amestecând continuu cu un tel pentru a evita formarea cocoloaşelor. Când începe să se îngroaşe se stinge focul şi se adaugă sarea şi nucşoara. Dacă sosul a făcut totuşi cocoloaşe, se trece printr-o strecurătoare fină.
Pentru foi, se bat ouăle cu sarea şi uleiul de măsline. Se adaugă făina şi se frământă până la obţinerea unui aluat omogen. Se lasă să se odihnească 10 minute. Se împarte aluatul în 4 bucăţi egale. Fiecare bucată se întinde cu făcăleţul sau prin maşina de făcut paste, într-o foaie subţire, de dimensiunea tăvii în care vom coace lasagna. Cantităţile de mai sus sunt optime pentru o tavă cu dimensiunile de 35 x 25 cm.
Pentru asamblarea lasagnei împărţim sosul ragu în 3, sosul bechamel în 5 şi mozzarella rasă în 4. Pe fundul tăvii se pune o parte de sos bechamel. Se aşază o foaie şi încă o parte de bechamel. Se distribuie un strat de sos ragu şi o parte de mozzarella rasă. Se aşază următoarea foaie, sosul bechamel, sosul ragu, mozzarella rasă şi iar următoarea foaie. Se continuă până la epuizarea ingredientelor, terminând cu stratul de mozzarella, peste care se presară şi parmezanul ras.
Se înveleşte tavă cu o folie de aluminiu şi se dă la cuptorul preîncălzit la 180°C, timp de 50-55 minute. În ultimele 10 minute se îndepărtează folia de aluminiu pentru a obţine o lasagna frumos rumenită.
Se lasă să răcorească 30 de minute înainte de a o tăia, pentru a obţine nişte porţii cu straturile aşezate cum trebuie.
Sosul ragu necesită un timp mare de fierbere (însă puteţi face o porţie mai mare şi să îl congelaţi, ca să nu repetaţi procesul de fierbere de fiecare dată când aveţi poftă de o lasagna). În plus, puteţi face altceva în timp ce se găteşte.
Foile de lasagna eu le fac tot în casă. Necesită un pic de forţă dacă le întindeţi cu sucitorul sau de îndemânare dacă aveţi o maşină de făcut paste. Dacă aveţi experienţă cu foile, puteţi să le faceţi din 3 ouă, cantitatea ajunge la fix. Dacă nu, faceţi aluat din 4 ouă, chiar dacă vă mai rămâne, ca să nu vă chinuiţi prea tare cu întinsul. La fel de bine, le puteţi şi cumpăra.