Dintre toate rețetele de chifle pentru hamburgeri încercate, acestea rămân preferatele mele. Sunt moi și pufoase, iar gustul lor echilibrat pune perfect în evidență o carne gustoasă.
În plus, se fac ușor, astfel încât, odată ce le veți încerca și compara cu cele cumpărate, sunt convinsă că le veți rămâne fideli.
450 grame făină
7 grame drojdie uscată
2 linguri zahăr
o linguriță sare
un ou
3 linguri de unt la temperatura camerei
200-220 ml apă călduță
Pentru uns
albuș
2 linguri unt topit
semințe de susan
Făina, sarea, zahărul, drojdia uscată, oul și untul la temperatura camerei se pun într-un castron.
Se adaugă apa călduță (nu prea caldă, ca să nu omorâm drojdia) și se frământă. În funcție de cît e de uscată făina, dar și de umiditatea din atmosferă, cantitatea de apă poate varia cu până la 30 ml. Auatul nu trebuie să fie lipicos, ci omogen, neted și elastic.
După frământare, aluatul se pune într-un bol uns cu ulei, se acoperă și se așază într-un loc călduț. Se lasă până își dublează volumul, aproximativ o oră.
După ce a dospit, se răstoarnă pe blatul de lucru și se împarte în 8 bucăți egale. Fiecare bucată se modelează într-o bilă și apoi de turtește în forma unui disc cu diametrul de aproximativ 7 cm. Se așază discurile într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se lasă la crescut încă 30-45 de minute.
Se ung cu albuș amestecat cu o lingură de unt topit și se presară cu semințe de susan.
Se coc la 175°C, timp de 15-18 minute, până sunt ușor rumenite.
Se scot și se ung cu unt topit, apoi sunt gata de servit.
Pentru că se fac rapid, eu prepar chiflele cu două ore înainte de masă, astfel încât să le scot din cuptor cînd pun carnea pe grătar. Dacă programul zilei arată altfel, frământ aluatul și îl las la frigider la dospit (până la 12 ore). Apoi, când am nevoie, îl scot și modelez chiflele, pe care le mai las la dospit în tavă.