Această reţetă suedeză, care poartă numele restaurantului din Stockholm unde a fost servită prima oară, dovedeşte cât de uşor de gătit şi de delicioşi pot fi cartofii. Pregătiţi astfel, cartofii prind o crustă crocantă şi rămân moi în interior.
6 cartofi medii (de aceeasi dimensiune)
60 grame unt
60 ml ulei de măsline
6 căței de usturoi
o linguriță sare Kosher
1/4 linguriță piper măcinat
Cartofii se spală bine şi se freacă cu un burete abraziv. Eu nu i-am curăţat pentru că îmi place foarte mult cum coaja lor devine crocantă la cuptor.
Cu un cuţit bine ascuţit fiecare cartof se taie la intervale de 2 mm, până aproape de fund (fără a îl tăia însă definitiv în felii). Printre incizii se introduc feliile de usturoi.
Se aşază cartofii într-o tavă, se ung cu unt şi se presară cu ulei de măsline, sare şi piper proaspăt măcinat.
Se dau la cuptorul preîncălzit la 220°C timp de o oră sau până când sunt făcuţi.
Se servesc ca garnitură pentru preparate din peşte sau pui.
Pentru cele mai bune rezultate folosiţi cartofi cu coajă subţire şi de dimensiuni apropiate.
Noi i-am mâncat cu o salată cu brânză Camembert la cuptor şi au mers excelent.