Iubesc supele creme (spre exasperarea tânărului meu fecior, care ar mânca numai ciorbe acre, musai cu carne sau cu fasole) și îmi place năutul. Așa că nu putea să îmi lipsească din caietul de rețete o supă cremă de năut, făcută fix după gusturile mele. Se prepară rapid și e delicioasă cu pâine prăjită.
2 conserve X 400 grame năut
o conservă X 400 grame roșii cuburi
o ceapă mare
5 căței de usturoi
4 linguri ulei de măsline
1/4 linguriță piper măcinat
1/2 linguriță sare
1/2 linguriță boia de ardei dulce
1/2 linguriță cumin
2 frunze de dafin
1/4 linguriță nucșoară măcinată
zeama de la o lămâie
Năutul se clătește și se lasă la scurs într-o sită.
Ceapa și usturoiul tocate mărunt se călesc în ulei de măsline, într-o cratiță.
Se adaugă boabele de năut și se mai călesc împreună două minute.
Se adaugă conserva de roșii și 2 litri de apă și se lasă să fiarbă totul 15 minute.
Se pasează totul foarte fin cu ajutorul unui blender și se pune supa înapoi pe foc.
Se adaugă toate condimentele și zeama de lămâie, se mai dă într-un clocot și se oprește focul.
La începuturi (câteodată și acum, când mai am prin cămară), foloseam năut uscat, pe care îl puneam cu o seară înainte la înmuiat. Dacă folosiți și voi uscat, măriți cantitatea de apă pentru supă la 3 litri (completând cu apă fierbinte pe parcurs, dacă e nevoie) și creșteți timpul de fierbere la aproximativ două ore, până boabele sunt fierte.
