Când vara începe să se apropie de final și mă apucă nostalgiile de toamnă (și îmi fac curaj să aprind și cuptorul), profit de bogăția din piețe și bifez măcar o dată această supă cremă. Rețeta o am de ani muuuulți, de pe un celebru și răposat forum culinar, dar nu mai știu cui aparține. Cert e că a rămas la loc de cinste.
12 roșii, tăiate jumătăți
3 ardei grași, curățați și tăiați în sferturi
2 cepe medii, curățate și tăiate în sferturi
2 căpățâni de usturoi, tăiate jumătăți
6 linguri de ulei de măsline
4 linguri de oțet balsamic
2 litri apă
200 grame pastă de tomate
cimbru, busuioc, oregano (uscate)
sare și piper după gust
busuioc proaspăt pentru servit
Se preîncălzește cuptorul la 200°C.
Roșiile, ardeii și ceapa, se aranjează cu pielița în sus într-o tavă de cuptor (eu făcând o cantitate mai mare am copt două tăvi).
Se amestecă sarea, piperul, cimbrul, busuiocul, oregano uscate, oțetul balsamic și 4 linguri de ulei de măsline și se toarnă peste legume, după care se introduce tava la cuptor pentru 45-50 de minute. După coacere, eu am decojit roșiile și ardeii, deși nu e musai.
Într-o oală se încălzesc cele două linguri de ulei rămase împreună cu pasta de tomate. Se adaugă legumele scoase din cuptor (usturoiul copt îl ”stoarcem” dintre coji), cu tot sosul pe care l-au lăsat în tavă și se amestecă.
Se pasează totul cu ajutorul unui blender, până obținem o cremă fină. Peste cremă se adaugă apa și se lasă totul să fiarbă 10 minute.
Se potrivește de sare și piper.
Se servește cu busuioc proaspăt.
Supa este cea mai bună servită rece.
