Ciorba de lobodă e foarte iubită la noi în casă. Dincolo de gustul ei uimitor de bogat, eu mai am două motive suplimentare să o ador: e vestitorul primăverii (când se umple piața de ”buruieni” nivelul depresiei mele de iarnă scade spre zero) și se face foarte, foarte repede (cel mai mult durând spălatul verdețurilor).
10 legături de lobodă
4 legături de ceapă verde
2 legături de leuștean
4 linguri ulei de măsline
50 grame orez
700 ml - 1 litru borș
300 grame smântână fermentată 25-30% grăsime
4 gălbenușuri
sare după gust
Loboda se curăță și se spală foarte bine (se rup frunzele de pe tije).
Ceapa verde se spală și se toacă. Partea albă se pune separat.
Într-o oală se încinge uleiul de măsline și se călesc două minute părțile albe de la ceapă.
Se adaugă cozile de ceapă tocate și frunzele de lobodă. Dacă nu încap toate o dată, se pun în tranșe. Se călesc până își reduc volumul și se ”ofilesc” (câteva minute, nu căliți mai mult).
Se adaugă orezul spălat foarte bine și aproximativ 3 litri de apă. Se lasă să fiarbă până orezul e gata (cam 15 minute).
Se adaugă borșul dat în clocot separat (adăugați în funcție de cât de acru este și după propriul gust) și se potrivește de sare.
Gălbenușurile se bat cu smântâna și se adaugă în ciorbă. Se oprește imediat focul și se amestecă.
Se presară leușteanul tocat.
Dacă țineți la siluetă puteți folosi și o smântână cu un conținut mai mic de grăsime, însă va avea un aspect ”brânzit”.
Cea mai gustoasă ciorbă de lobodă este servită rece.
