Spusesem la un moment dat că în Teo, copil delicat de 3 ani, se dă o luptă aprigă. Ce îi place mai mult? Ciorba de fasole sau de perișoare? Invariabil va răspunde că vrea să i le faci pe amândouă. Dar se mulțumește și dacă i le faci pe rând. Așa că ciorba de fasole e la loc de cinste la noi în casă. Musai cu ceapă de apă frecată cu sare, un strop de oțet și ulei de măsline.
1 ciolan afumat mic (700 grame)
500 grame de fasole
o ceapă
1 morcov
1 ardei gras
1/2 țelină mică
o rădăcină mică de pătrunjel
o rădăcină mică de păstârnac
o conservă X 400 grame de roșii
4 linguri ulei de măsline o legătură de leuștean
o legătură de tarhon (opțional)
sare după gust
Ciolanul se pune la fiert la foc mic, timp de aproximativ 45 de minute sau până când șoriciul e moale și carnea se desprinde de pe os.
Fasolea se alege și se pune la înmuiat peste noapte. A doua zi se scurge și se pune la fiert în apă suficientă. Când clocotește se scurge într-o sită și se transferă la fiert în altă oală cu apă clocotită. Eu repet procesul de schimbare a apei de două ori.
Se lasă fasolea să fiarbă la foc mic.
Între timp, ceapa, morcovul, ardeiul, țelina și rădăcinile de păstârnac și pătrunjel, tocate cubulețe, se călesc în ulei de măsline, până se înmoaie puțin.
Când fasolea e aproape gata (poate dura 2-3 ore, în funcție de tipul de fasole folosit), se adaugă legumele călite și apă clocotită, dacă mai e necesar.
Se dezosează ciolanul și se pun bucățile de carne în ciorbă.
Când legumele sunt aproape fierte se adaugă și conserva de roșii si se mai dă în câteva clocote. Se potrivește ciorba de sare, se stinge focul și se adaugă leușteanul și tarhonul (dacă vă place aroma lui).
Eu folosesc o fasole cu boabe mici, primită anual de la o mătușă din Cluj. În felul acesta, evit să retrăiesc coșmaruri din trecut, când am fiert la o fasole românească pentru iahnie 4 ore și era bombă. Când nu am, totuși, mai cumpăr una grecească, cu bob mai mare, care fierbe destul de repede și nu e foarte cojoasă.
