Clasica supă de pui. Cine nu îşi aduce aminte gustul ei din copilărie? Cu tăiţei de casă sau cu găluşte, un castron de supă fierbinte te pune mereu pe picioare, când răceala sau gripa îşi fac de cap.
aproximativ 700 grame carne de pui cu os (spată de pui, pulpe)
4 morcovi
o rădăcină de pătrunjel
o rădăcină de păstârnac
1/2 rădăcină de țelină
2 cepe
o legătură de pătrunjel verde
o linguriță sare
o linguriță piper boabe
Pentru găluște
2 ouă medii
10 linguri griș
2 linguri ulei de măsline
1/2 linguriță sare
1/4 linguriță bicarbonat de sodiu
Carnea de pui, morcovii, păstârnacul, ţelina şi ceapa se curăţă şi se pun la fiert în 4 litri de apă. Se adaugă în oală şi boabele de piper.
Se fierbe supa la foc mic aproximativ o oră, până când legumele sunt moi. Pe parcursul fierberii, se îndepărtează spuma continuu, pentru a obţine o supă limpede.
Când legumele şi carnea sunt fierte, se scot din supă şi aceasta se strecoară (puteţi sări peste această etapă).
Se pregăteşte compoziţia pentru găluşte. Ouăle se bat bine cu uleiul şi sarea. Se adaugă grişul în ploaie şi bicarbonatul de sodiu. Trebuie să aveţi o compoziţie că o smântână groasă, nici prea lichidă, dar nici foarte vârtoasă. Este foarte important să pregătiţi compoziţia exact înainte de a o folosi, să nu o lăsaţi să stea prea mult (grişul se umflă şi îşi schimbă consistenţa).
Cu ajutorul a două linguri, înmuiate întâi în supă, se ia din compoziţia de griş, se formează găluşca şi se pune cu o mişcare rapidă în oală. Se procedează la fel până terminaţi compoziţia. La prima găluşcă, puneţi o cantitate mică, pentru a vedea dacă rămâne întreagă. Dacă se împrăştie, mai adăugaţi griş.
În timp ce faceţi găluştele, aveţi grijă ca focul să fie redus la minim şi supa să nu clocotească (puteţi chiar să luaţi oala de pe foc).
Se pune capacul şi se fierbe la foc mic 10 minute, până găluştele sunt umflate şi fierte.
Se stinge focul, se adaugă pătrunjelul tocat şi sarea.
Dacă vreţi, puteţi adăuga înapoi în oală şi legumele fierte (mai puţin ceapa).
Ouăle pot diferi ca mărime şi, adăugând cantitatea de griş solicitată de reţetă, uneori poate fi suficient, alteori trebuie completată. Dacă veţi face găluşte de mai multe ori, veţi deprinde cât de vârtoasă trebuie să fie compoziţia.
Dacă aveți o sursă sigură, folosiți păsări de țară sau crescute organic, în aer liber, cu grăunțe. Gustul este incomparabil cu cel al păsărilor de supermarket.
