Supă cremă de linte sau cum am descoperit eu lintea...O iniţiere cu adevărat încântătoare, pentru că această supă cu specific turcesc este atât gustoasă, cât şi sănătoasă (cunoaşteţi şi voi calităţile nutritive ale lintei). Nu mai vorbesc de faptul că e "light" şi numai bună pentru siluetă.
500 grame linte
2 morcovi
1/2 rădăcină țelină
o ceapă
o linguriță chimen măcinat
o linguriță sare
1/2 linguriță piper proaspăt măcinat
Lintea se pune la înmuiat în apă rece peste noapte.
A doua zi se pune la fiert în 3 litri de apă. În paralel, o altă oală cu 3 litri de apă se pune la fiert. Când lintea începe să fiarbă se scurge apa şi se transferă lintea opărită în oala cu apă curată (se schimbă apa). Se dă focul mic şi se lasă să fiarbă.
După aproximativ o oră se adaugă legumele curăţate . Se mai fierb 1-2 ore, până când lintea este gata (timpul de gătire poate diferi foarte mult în funcţie de soiul de linte ales, de cât e de uscată etc).
Când lintea şi legumele sunt fierte se strecoară toate, păstrând apa.
Se mixează lintea cu ajutorul unui blender. Se adaugă şi legumele (mai puţin ceapa, pe care o aruncăm) şi se pasează fin.
Se subţiază crema cu apă în care au fiert, până când obţinem consistenţa dorită.
Se adaugă chimenul măcinat, sarea şi piperul şi se mai dă într-un clocot.
Se serveşte cu zeamă de lămâie şi pâine prajită.
Vă recomand să o serviţi cu multă lămâie, îi schimbă gustul radical.
