Cunoscută pentru calităţile sale nutritive, sfecla roşie este bogată în complexul de vitamine B, vitamina C, potasiu şi magneziu. Un ajutor real pentru organismul nostru în sezonul rece, poate fi pregătită în moduri dietetice rămânând, în acelaşi timp, foarte gustoasă.
1 kg sfeclă roșie
un morcov
o rădăcină de păstârnac
un ardei gras roșu
o ceapă
1/2 rădăcină de țelină mică
o legătură de pătrunjel
o legătură de leuștean
2 linguri ulei de măsline
un litru borș
4 litri apă
o linguriță sare
Ceapa, ardeiul si ţelina se taie cubuleţe, cât mai mărunt. Morcovul şi pastranacul se dau pe răzătoarea fină.
Toate legumele de călesc într-o oală, în ulei încins, aproximativ 5 minute.
Se adaugă apa şi se lasă să fiarbă 15 minute.
Între timp, sfecla se curăţă şi se dă pe răzătoarea mare. Se adaugă în oala cu legume 3/4 din cantitatea de sfeclă rasă. Se lasă să fiarbă până se înmoaie toate legumele.
Borşul se dă în clocot într-o craticoara şi se stinge focul.
Restul de 1/4 din sfeclă rămasă se pune în borşul clocotit şi se lasă să infuzeze 5 minute.
Se strecoară borşul infuzat şi se pune în oală.
Se adaugă pătrunjelul şi leuşteanul tocate, se potriveşte de sare şi se mai dă într-un clocot.
Borşul e bun atât cald, cât şi rece.
Borşul de sfeclă trebuie să rămână roşu şi, pentru a obţine acest lucru, am infuzat o parte din sfecla crudă.
