Orice iubitor de ciuperci îndrăgeşte o supă cremoasă şi fină care păstrează cât mai mult din gustul şi aromele acestor legume fascinante. Baza supei este creată din numai trei legume: ţelină şi ceapă, pentru aromă şi gust şi cartof, pentru consistenţă. Ciupercile se călesc separat şi se adaugă spre final, păstrându-le astfel aroma puternică şi intactă.
1 kg ciuperci champignons
o țelină mică
2 cartofi
2 cepe
2 linguri ulei de măsline
30 grame unt
200 ml lapte
100 ml smântână dulce
1/2 linguriță usturoi pudră
1/2 linguriță sare
1/4 linguriță piper proaspăt măcinat
2 litri apă
Ţelina şi ceapa se toacă mărunt. Se călesc într-o oală, în ulei de măsline, 2-3 minute.
Se adaugă cartofii curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe şi apa. Se fierbe pe foc mic până legumele sunt moi.
Între timp, ciupercile se curăţă şi se toacă mare. Se călesc în unt până se evaporă tot lichidul pe care îl lasă.
Când restul de legume sunt fierte, se adaugă ciupercile călite şi laptele. Se fierbe totul 5 minute.
Se pasează supa cu ajutorul unui blender, până devine fină. Se repune pe foc şi se adaugă smântâna, usturoiul, piperul şi sarea.
Se dă într-un clocot şi se opreşte focul.
Se serveşte caldă, cu pâine prăjită sau crutoane.
Puteți folosi orice ciuperci vă plac, chiar amestecând mai multe soiuri. Rețeta este făcută cu champignons, pentru că se găsesc oricând și oriunde, însă a fost testată, cu succes, și cu alte tipuri de ciuperci.
