Una dintre cele mai cunoscute supe greceşti, "ciorba" de pui a la grec (avgolemono), este o reţetă simplă şi uşor de preparat. Îmbogăţită cu aromă de lămâie şi textură bogată şi cremoasă a amestecului de ouă şi smântână, această supă gustoasă are o consistenţă deasă. În cazul în care doriţi să fie mai lichidă, puteţi suplimenta cantitatea de apă cu 500-750 ml.
3 pulpe de pui
3 morcovi mari
o rădăcină mică de țelină
o rădăcină de păstârnac
o ceapă
350 grame smântână
4 gălbenușuri
75 grame orez
zeama de la o lămâie
o legătură de pătrunjel
Morcovii, păstârnacul şi ţelina se curăţă şi se dau pe răzătoarea mare.
În 3 litri de apă se pun la fiert pulpele întregi, ţelina, păstârnacul şi ceapa întreagă. Când începe să fiarbă, se spumează încontinuu.
Când carnea a fiert se scoate din oală, se curăţă de pe oase şi se taie în bucăţi potrivite. Tot acum scoatem şi ceapa, pe care o aruncăm.
Carnea tăiată bucăţi se pune la loc în oală, împreună cu morcovii şi orezul, pe care l-am spălat bine în prealabil. Se lasă să fiarbă toate.
Gălbenuşurile se bat împreună cu smântâna şi se pun în oală când toate zarzavaturile au fiert. Pentru a evita coagularea ouălor în supa fierbinte şi formarea "zdrenţelor", în bolul în care am bătut gălbenuşurile şi smântâna, adăugăm câte puţină supă fierbinte şi amestecăm. Abia mai apoi putem pune întregul amestec în oală.
Se acreşte cu zeamă de lămâie şi se adaugă sare după gust.
După stingerea focului, punem şi pătrunjelul tocat mărunt.
