Deşi nu sunt fan al dovleacului, au început să îmi placă tot mai mult mâncărurile sărate în care îl regăsesc.
Supa cremă în care am topit gorgonzola, aromată de perele coapte şi cu note subtile de nucşoară, mi s-a părut una dintre cele mai echilibrate combinaţii pe care le-am încercat.
1 kg dovleac
2 pere coapte
2 cepe
2 litri supă de legume
100 grame unt
o lingură ulei de susan
150 grame gorgonzola
200 ml smântână dulce
o legătură pătrunjel
1/4 linguriță nucșoară măcinată
1/2 linguriță sare
1/4 linguriță piper măcinat
Dovleacul se curăţă de coajă şi de seminţe.
Pulpa de dovleac curăţată şi perele se taie cuburi de aproximativ 2,5 cm.
Ceapa tăiată julienne mare se căleşte într-o oală în unt topit şi ulei de susan, până se înmoaie. Se adaugă dovleacul şi perele şi se toarnă supa de legume. Când dă în clocot se pune şi pătrunjelul tocat grosier.
Se lasă să fiarbă până dovleacul este moale (furculiţa intră uşor în el), apoi se pasează cu ajutorul unui blender până la obţinerea unei supe fine.
Se pune crema obţinută înapoi pe foc şi se adaugă gorgonzola tăiată bucăţi, nucşoara, sarea şi piperul.
Se ţine pe foc mic, amestecând mereu, până se topeşte gorgonzola.
Se adaugă smântâna dulce şi se stinge focul.
Recomand pentru supă dovleacul din soiul butternut.
Supa de dovleac se serveşte caldă, cu smântână dulce sau ulei de susan deasupra.
