Fiind printre preferatele mele, gogoșelele de ecler umplute cu cremă de vanilie (și nu numai) și diverse glazuri, n-am putut rata această rețetă. O coroniță de choux, umplută cu cremă și frișcă, ce arată spectaculos și se face foarte ușor. V-am convins?
Pentru aluat
115 grame unt
250 ml apă
o linguriță zahăr
1/2 linguriță sare
150 grame făină
4 ouă mari
un gălbenuș pentru uns
Pentru cremă
350 ml lapte
1/2 păstaie de vanilie
100 grame zahăr
1/4 linguriță sare
3 linguri amidon
3 gălbenușuri
35 grame unt
Pentru ornat
400 ml smântână de frișcă
zahăr pudră
Pentru aluat, se pune untul tăiat bucăți cu apa, sarea și zahărul pe foc. Când aproape ajunge la punctul de fierbere, se ia de pe foc, se adaugă toată făina o dată și se amestecă cu putere să se omogenizeze și să nu mai aibă cocoloașe. Se pune cratița la loc pe foc, amestecând continuu, până aluatul se desprinde de pe pereți (aproximativ 2 minute).
Se lasă aluatul să se răcorească 10 minute, apoi se încorporează, pe rând, câte un ou. Încorporați bine fiecare ou, înainte a îl adăuga pe următorul. Aluatul e destul de vârtos, dar vă puteți descurca să îl amestecați și cu o spatulă de lemn.
Cuptorul se preîncălzește la 210°C.
Pe o tavă mare așezați o hîrtie de copt. Pe hârtie se desenează cu un creion un cerc cu diametrul de aproximativ 22 cm. Se întoarce hârtia invers (pentru a nu pune aluatul pe urma de creion).
Aluatul se pune într-un poș si se formează gogoșelele pe tot perimetrul cercului. Dacă sunt prea ”moțate”, se presează ușor cu degetul umed, ca să se uniformizeze. Se unge coronița pe deasupra (nu și pe laterale) cu gălbenușul bătut.
Se dau la cuptorul încins. După aproximativ 10 minute sau când s-au umflat, se reduce temperatura la 180°C și se mai coace coronița 30 de minute (nu deschideți cuptorul!).
Se oprește cuptorul și se înțeapă fiecare gogoașă cu un cuțit ascuțit, ca să iasă aburul. Se lasă în cuptor, cu ușa întredeschisă, să se răcească și să se usuce în interior.
Între timp, se pregătește crema. Laptele se pune la fiert cu păstaia de vanilie despicată și semințele răzuite din ea. Gălbenușurile se freacă cu zahăr, sare și amidon. Când laptele e fierbinte, se toarnă în fir subțire peste gălbenușuri, amestecând continuu. Apoi, amestecul se pune la loc pe foc mic, până crema se îngroașă (câteva minute).
Se ia crema de pe foc și se pune oala în apă rece, amestecând să nu formeze pojghiță. Se adaugă untul la temperatura camerei, tăiat cubulețe și se încorporează. Se pune o folie de plastic direct pe suprafața cremei și se lasă să se răcească complet.
Smântâna se bate cu două linguri de zahăr pudră și, opțional, cu puțină esență de vanilie (de calitate).
Pentru asamblarea prăjiturii, se așază coronița pe un platou. Cu un cuțit ascuțit și zimțat i se taie un capac, care se dă deoparte.
În fiecare gogoșică, se pune câte o lingură de cremă de vanilie. Apoi, se pune frișca cu un poș.
Deasupra se așază capacul coroniței, care se pudrează cu zahăr.
Puteți face coronița cu o zi și, fiind bine uscată, să o păstrați într-o pungă de hârtie până la utilizare. Pregătiți și crema, bateți și frișca din timp și păstrați-le la frigider până aveți nevoie să asamblați prăjitura.
Folosiți o frișcă foarte bună, din smântână adevărată, pentru că are o pondere importantă în gustul final.