Dintre toate rețetele de pâine pe care le fac, cu mâna pe inimă pot spune că aceasta e una dintre preferate (dacă nu chiar conduce clasamentul). De ce? Pentru că e extrem de gustoasă, e sănătoasă, nu se frământă și poți avea aluat ORICÂND în frigider. Doar îl scoți și îl coci și ai pe masă o pâinică minunată. V-am convins?
1/4 cană fulgi de ovăz
1/4 cană quinoa
1/4 cană semințe decojite de floarea soarelui
1/4 cană apă
3 căni apă călduță
7 grame drojdie uscată
1 1/2 lingură sare de mare
4 căni făină 650
o cană făină de secară
o cană făină integrală
*cana are volumul de 250 ml
Fulgii de ovăz, quinoa și semințele de floarea soarelui se pun la înmuiat cu 1/4 cană apă, timp de o oră.
Într-un castron mare se dizolvă drojdia în apă călduță.
Se adaugă sarea, cele trei tipuri de făina și semințele și cerealele înmuiate în apă. Se amestecă totul până se omogenizează. Nu se frământă!
Se acoperă castronul cu o folie de plastic și se lasă să crească aluatul până începe să dea înapoi (procesul durează aproximativ două ore).
Se introduce aluatul la frigider până în momentul folosirii (poate fi păstrat două săptămâni). De regulă, eu le amestec seara și le coc a doua zi. În momentul în care doriți să coaceți pâinea, scoateți aluatul și împărțiți-l în două bucăți egale (puteți coace numai una și pe cealaltă să o păstrați la frigider, în continuare).
Pe o suprafață înfăinată se modelează aluatul sub formă de bile și apoi, băgând marginile în interior, sub formă de franzelă. Puteți utiliza tehnica de aici.
Franzelele se așază pe o hârtie de copt presărată cu puțin mălai, cu distanță între ele și se lasă să se odihnească 40 de minute.
Cuptorul, cu o piatră de pizza/pâine în interior, se încinge la 225°C. Pe raftul de jos al cuptorului se introduce și o tăviță veche, goală.
Pâinea se crestează cu o lamă sau un cuțit foarte bine ascuțit și se introduce, cu hârtia de copt, în cuptor, așezîndu-se pe piatră (fără tavă).
În tăvița din cuptor se toarnă o cană de apă fierbinte și se închide ușa cuptorului imediat. Aburii formați ne vor ajuta să obținem o pâine cu crustă crocantă.
Se coace pâinea 35 de minute, până devine maro și crocantă.
Se lasă să se răcească pe un grătar înainte de a o tăia.
Se poate congela cu succes și o scoateți din congelator când aveți nevoie.
Am primit întrebări dacă pâinea se poate coace și în tavă. Sincer, nu am încercat, dar vă sfătuiesc să investiți ”fabuloasa” sumă de 15 lei într-o piatră de granit pe care să coaceți pâine și pizza. Am scris despre piatra mea aici (la punctul 7).
Câteodată, când îmi e excesiv de lene, amestec ingredientele în robot, dar niciodată nu frământați sau supra-mixați aluatul mai mult decât pentru a omogeniza ingredientele.