Sclifosiții mei (de altfel, nu prea pretențioși la mâncare), nu sunt foarte încântați de carnea albă, în special dacă vorbim de piept de pasăre. Mai ales pieptul de curcan poate fi destul de fad și ațos. Nu și dacă îl condimentați bine, îl umpleți cu mozzarella și îl înecați în sos bun de roșii cu busuioc. Garantat vor cere a doua porție!
Pentru chifteluțe
1 kg piept de curcan dezosat
120 grame pesmet
100 grame parmezan ras
2 ouă
o legătură de pătrunjel
o linguriță busuioc uscat
o linguriță oregano uscat
o linguriță sare
1/2 linguriță piper măcinat
o ceapă
3 căței de usturoi
50 ml lapte
400 grame mozzarella
ulei de măsline
Pentru sos
1 litru suc de roșii
3 căței de usturoi
3-4 frunze de dafin
o legătură de busuioc proaspăt
sare și piper măcinat după gust
o linguriță de zahăr (doar dacă sucul e foarte acid)
Carnea de curcan se toacă. Se amestecă cu ceapa, pătrunjelul și usturoiul tocate mărunt și cu pesmet, parmezan, ouă, busuioc și oregano, sare, piper și lapte.
Se omogenizează compoziția și se împarte în 24 de bucăți egale. Fiecare bucată ar trebui să cântărească aproximativ 60 de grame.
Mozzarella se taie în 24 de cuburi. Fiecare cub de brânză se introduce în centrul unei bucăți de carne.
Se modelează chifteluțele, aplatizându-le foarte puțin. Chifteluțele se ung cu ulei de măsline și se așază în tava tapetată cu hârtie de copt.
Se dau la cuptorul preîncălzit la 200°C, timp de 30 de minute, întorcându-le pe cealaltă parte la jumătatea timpului de gătire.
Între timp, se pregătește sosul de roșii: sucul se pune la fiert cu foile de dafin și se reduce în funcție de consistența inițială (nu foarte mult).Se adaugă sarea și zahărul (dacă e cazul), piperul și cățeii de usturoi zdrobiți.
Când sunt coapte, se adaugă chifteluțele în sos și se pune capacul peste oală. Se lasă 10-15 minute să fiarbă, până sunt bine pătrunse, amestecând din când în când.
La final, se adaugă busuiocul proaspăt tocat.
Când am în casă, folosesc pesmet panko sau unul cu granulație mai mare (mai crocant).
Sucul de roșii pentru sos îl folosesc din pooducția proprie, de casă. Dacă nu aveți, folosiți unul de foarte bună calitate (cele italienești sunt, de regulă, cele mai bune) pentru că va influența gustul întregii rețete.
Chifteluțele acestea merg cel mai bine cu paste simple, proaspăt fierte. Nouă de plac cu farfalle.