Îmi plac mult fructele de mare. Simple, la grătar, cu un strop de lămâie, ca să mă pot bucura de prospețimea lor. Dar mai ales în diverse tocănițe, cu sosuri savuroase, numai bune de întins o felie de pâine prăjită în ele. Deh, amprenta obiceiurilor culinare nu se șterge prea ușor.
1 kg caracatiță baby
o ceapă
5 căței de usturoi
150 ml vin roșu sec
300 ml passata di pomodoro
50 ml ulei de măsline
o linguriță boia afumată
sare de mare după gust
o legătură pătrunjel verde
150 grame couscous israeli
Caracatița se curăță după metoda de aici.
Ceapa și usturoiul tocate, împreună cu boiaua afumată, se călesc în ulei de măsline câteva minute.
Se adaugă vinul roșu și se lasă să se evapore alcoolul la foc mare, un minut.
Se pun caracatițele și se micșorează focul. Se lasă să fiarbă 5 minute.
Se adaugă passata di pomodoro și se pune capacul. Se fierbe tocana 35-40 de minute, amestecând din când în când, până caracatițele sunt fierte (nu opun rezistență când le încercați cu furculița).
Se potrivește de sare și se presară pătrunjelul tocat.
Tocana se servește caldă, alături de couscous israeli (cu granulație mare), fiert simplu și amestecat cu un strop de ulei de măsline extravirgin.
Caracatițele se curăță ușor, mai ales dacă nu sunteți foarte sensibili la răscolit prin măruntaiele diverselor vietăți. Dacă vreți să săriți etapa aceasta, din considerente de timp sau stomac sensibil, puteți folosi caracatițe congelate, care sunt deja curățate.
